Hennes jobb hotas - igen

Ute värmer vårsolen men inne på tvätten är stämningen kylslagen. Anna-Lena Söderström vädrar sin ilska när hon manglar tvätt.- Min dubbla otur är att jag kan bli varslad igen, säger den ensamstående mamman.

Det är tungt att bli varslad för andra gången inom loppet av 1,5 år. Ensamstående mamman Anna-Lena Söderström känner en viss bitterhet mot att politikerna inte lyssnat på dem som jobbat på Textilservice. "Sanningen kommer väl fram till slut..."FOTO: Kurt Engström

Det är tungt att bli varslad för andra gången inom loppet av 1,5 år. Ensamstående mamman Anna-Lena Söderström känner en viss bitterhet mot att politikerna inte lyssnat på dem som jobbat på Textilservice. "Sanningen kommer väl fram till slut..."FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN 2009-04-02 06:00
Anna-Lena Söderströms och 30 andra jobb hotades 2007, men räddades kvar i sista stund efter att landstingets tjänstemän skrivit på tvättkontraktet.
Vardagsdramatiken har sedan levt vidare i den ensamstående tonårsmammans liv medan tvättsåpan malt vidare i tidningsspalterna.
Anna-Lena Söderström jobbar fortfarande kvar i tvättsorteringen och visar en återhållsam ilska när hon stoppar in handdukar på löpande band i mangelmaskinen. 40 jobb ska bort på Textilservice och Anna-Lena säger bestämt att hon inte längre orkar se på tv när Textilservices tvättberg visas upp för allmän beskådan gång på gång.
Lyssnar inte på fakta
- Jag ids inte heller läsa en massa lögner i tidningen. Det skulle vara intressant om sanningen skulle komma fram till slut. För vi som jobbar här vet ju hur det ligger till och det vore bra om någon pratade med oss. Politiker har inte lyssnat till fakta.Tvättsåpan har blivit en prestigesak, säger Anna-Lena Söderström.
- Jag tror vi alla är stridslystna samtidigt som vi känner stor besvikelse över hur Kent Ögren behandlat oss. Han och Göran Wallo är rädda för att möta oss, säger Vidar Traustasun.
"Sandlådenivå"
Mona Wikström, som snart går i pension har inte heller mycket till övers för landstingsrådets agerande.
- Det är sandlådenivå. Sunderby sjukhus har aldrig fått så bra service liksom fina sjukhuskläder sedan Textilservice tog över. Jag har ju jobbat här i trettio år, så jag vet, säger hon.
" Vi arbetare ska hålla ihop"
- De stora grabbarna, Ögren och Wallo beter sig som småpojkar och borde få lite smisk i baken, säger islänningen, och hytter lite demostrativt med vänsternäven.
- Sedan är det jäkligt svagt att ingen på golvet i Sunderbyn säger vad de tycker. Vi arbetare ska hålla ihop. Vad är det för svammel om att öppna ett nytt tvätteri? Behåll våra jobb i stället, säger personalen irriterat.
Isländske Vidar kom till Boden för kärlekens skull, som sedan tog slut.
- Snart tar mitt jobb också slut. Så jag vet inte var min nya framtid är. Det finns väl inte så mycket jobb, vare sig jag reser till ett EU-land eller söker jobb i södra Sverige heller, säger han.
Anna-Lena Söderström har heller inget säkert jobb trots sina 25 år på tvätteriet.
- Jag var mer arg i går, för det går inte styra över känslorna. Men nu måste jag lägga ilskan åt sidan för att orka jobba vidare tills allting kanske tar slut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om