"En historia sedd genom pappas ögon"

Spionoperan har premiär på Kläppenteatern i Boden på lördag.Manusförfattaren Tomas Bresky och koreografen Camilo Ge Bresky är far och son.– Jag blir rörd och stolt när jag ser Camilo i aktion, säger Tomas.– För mig är det som att uppleva den första förälskelsen till yrket igen, säger Camilo.

Camilo Ge Bresky och Tomas Bresky tycker att det är roligt att bidra till ett stycke Norrbottenshistoria tillsammans. Platsen är Kläppenteatern - som är under uppbyggnad.

Camilo Ge Bresky och Tomas Bresky tycker att det är roligt att bidra till ett stycke Norrbottenshistoria tillsammans. Platsen är Kläppenteatern - som är under uppbyggnad.

Foto: Göran Ström

BODEN 2013-07-11 05:00

Camilo Ge Bresky, Skåne och Stockholm, är sångare, dansare, teaterskådespelare och koreograf. I uppsättningen i Boden har han hand om koreografin. Han kommer närmast från en West side story-produktion i Stockholm.
Tomas Bresky, Luleå, är mest känd som tv- reporter, inte minst från programmet Uppdrag granskning. Nu blir hans bok om Fritjof Enbom-affären opera. Eller?
– Spionoperan handlar om en spion som inte var spion. Operan är inte heller en opera utan en musikteaterupplevelse, säger Tomas skrattande.
Glad över valet
Om att hans son blev vald till koreograf säger han:
– Rolf Degerlund som är huvudproducent ville så långt som möjligt ha medarbetare med Norrbottensanknytning och det fanns bara Camilo på kartan. Jag lade ner min röst men blev förstås väldigt glad över övriga gruppens val, säger Tomas.
– För mig var det en ära att bli tillfrågad och en självklarhet att tacka ja, säger Camilo och förklarar vad det är han gör:
– Jag kommer på danser och hur de ska utföras på scenen. Tillsammans med regissören bestämmer jag hur folk ska röra sig.
Tomas säger:
– Jag blir rörd när jag ser hur skickligt han tar hand om skolungdomarna såväl som de äldsta.
En upprättelse
Camilo Ge Bresky kände till boken som ligger bakom musikteatern. Manuset fick han senare.
– Jag visste att pappa höll på med något men jag visste inte vad jag tackade ja till. Sedan visade sig manuset vara hur bra som helst. Att arbeta med en historia sedd genom pappas ögon gör att jag upplever den första förälskelsen till yrket igen – efter 30 produktioner, säger han.
Både far och son tycker att det känns väldigt bra och angeläget att lyfta fram den sanna historien om Fritjof Enbom och vad det  han gjorde innebar för människor.
– Sex personer fick sina liv förstörda av en mytoman och det har påverkat deras barn och barnbarn. Spionoperan innebär en upprättelse åt dem. De är mycket glada och kommer till premiären, säger Tomas.
– Det finns inga ord för hur stort det är att få hedra dem, säger Camilo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om