Dramaelever spelade ut

Barn gillar mysterier. Det märktes när ABF:s alla dramaelever bjöd på egna skrivna teaterpjäser. Vampyrdrottningar, drake och diamanttjuvar i rånarluvor höjde definitivt spänningen.

Agnes Häggman bjöd på lite sång. Med i bandet var också Julia Lindgren och Emilia Larsson på gitarr och keyboard. I bakgrunden syns också Mia Bergqvist och Ebba Vikström.

Agnes Häggman bjöd på lite sång. Med i bandet var också Julia Lindgren och Emilia Larsson på gitarr och keyboard. I bakgrunden syns också Mia Bergqvist och Ebba Vikström.

Foto: Lena Leffler

BODEN. 2008-12-11 06:00
I september körde fritidspedagogen Mariah Nilsson igång teatergrupperna i ABF:s regi med hela tjugoen barn.
- Mina dramaelever är väldigt glada och positiva och kommer med ideér på vad de vill göra. Barnen vågar visa upp sig och gör något man kanske inte prövat förut. I gruppen försöker vi stötta och lyfta varandra, säger Mariah Nilsson.
Två grupper
I höst var det så många barn anmälda att det blev två teatergrupper. Under de två första dramaomgångarna har Mariah Nilsson och barnen pratat om vad pjäsen ska handla om och sedan har hon skrivit slutmanus. Men den här gången har barnen själva fått komma på en handling, vilka karaktärer som ska finnas med och hitta på sina repliker.
- Det har också ingått att alla teaterbarn målat kulisser till pjäsen. Däremot till nästa gång så ska vi nog spela en färdig pjäs och sedan får jag se vem som passar bäst till vissa roller. Att få en riktig roll som man faktiskt inte fått hitta på själv blir nästa utmaning, säger Mariah Nilsson.
I helgen spelades föreställningarna upp på Snabelhuset i Boden med en timmes mellanrum. Först ut på scenen var gruppen som bestod av mer yngre barn och många nybörjare. Den kusliga föreställningen som kallats den mörka byn handlade om två barn som ramlade in i en ny värld och en mamma som hade fått sina två barn bortrövade av två vampyrdrottningar som tagit över hela världen.
Toalettpaus
- Många i den yngre gruppen är nybörjare och därför har de själva fått välja vilken figur de velat spela. Utifrån barnens ideér har vi sedan försökt sy ihop en historia. Det är jätteviktigt att alla får vara med och bestämma göra sin röst hörd. Barnen fick styra lite grand och sedan försökte jag leda dem på vägen till målet, säger Mariah Nilsson.
De äldre deltagarna i Sommarkollomysteriet har däremot inga problem med att spela ut sina roller. Pjäsen handlar om fotbollskillen Dennis som hamnat på ett sommarläger med bara tjejer. När sedan några av deltagarna blir av med dyrbara smycken så blir han misstänkt. Men det fiffiga är att det är kolloledarna som är inbrottstjuvarna. Både de äldre och de yngre barnen tog sig med bravur igenom sina pjäser och fick beröm av sin lärare. Det var bara en gång som det blev tyst väldigt länge.
- Då fick publiken ha lite tålamod, för det blev en liten toalettpaus. Det är sånt som händer, säger Mariah Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om