221 millimeter regn bara i september

Björn Ekström på Östra Lillgärdssvägen i Sävast har under flera år mätt nederbörden varje dag. Under september slogs det regnrekord.
- Jag har aldrig varit med om maken. Mätaren visade en nederbörd på 221 millimeter, säger Sävastbon.

Björn Ekström vid sin regnmätare som samlat ihop gårdagens regnskörd.

Björn Ekström vid sin regnmätare som samlat ihop gårdagens regnskörd.

Foto: Lena Leffler

BODEN 2011-10-03 15:53

Intresset att mäta nederbörd uppstod efter flytten till Sävast 2007.

- Jag ville väl se om jag valt rätt plats att bo på, skojar Björn Ekström.

Under åren har Sävast fått sin beskärda del regn, men Ekström har aldrig varit med om så mycket regn under en höstmånad. September är rekordmånaden alla kategorier i hela länet. I Boden har det varit lite översvämningar på olika håll. Även under helgen kom det lite regnskurar.

Björn Ekström sitter och bläddrar i sin almanacka och noterat att under maj kom det bara 38 millimeter.

- Juni var också en ganska torr månad fram till helgen den 20 juni då det plötsligt kom 48 millimeter på två dagar, säger sävastbon.

Juli månad var också ganska torr, runt 23 millimeter. Största regnskuren i augusti kom 17 och 18 augusti då det regnade 50 millimeter. Under september regnade det 75 millimeter till den 12 september.

- Vecka 38 från 19 september var tung. Då regnade det 80 millimeter. Totalt under september har det regnat hela 221 millimeter i Sävast. Den regnmängden har jag aldrig varit med om tidigare, säger Björn Ekström.

Han har själv en plan tomt och har märkt av regnmängden vid stuprören.

- Jag märker att det blivit en riktig grop där. Det får jag åtgärda.

Swedish Meteorological and Hydrological Institute, SMHI, har en automatisk väderstation i Klöverträsk. Deras mätning visar där till och med 27 september att det hittill har kommit 220 millimeter regn. Det gamla rekordet för hela landet låg på 217 millimeter och det sattes på 1940-talet. Då har det också fallit några regndroppar till efter det datumet. Så fler platser i länet får väl vara med och dela på det svenska rekordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om