Gränslöst lärande

Björknäsgymnasiets hotell- och restaurangprogram är med i Comeniusprojektet. I Slovenien visades Bodens stadshus upp.- Byggnaderna är bärare av vår kulturhistoria och livsstil, säger läraren Maria Palovaara-Nasi.

Så här såg det när Björknässkolans elever och lärare åkte från Boden till Polen tillsammans med de andra  medlemsländerna.

Så här såg det när Björknässkolans elever och lärare åkte från Boden till Polen tillsammans med de andra medlemsländerna.

Foto: Privat

BODE2010-05-01 06:00
I fredags gick flyget till Slovenien. Inför avresan har eleverna intensivt arbetat med informationen om Bodens stadshus som skulle presenteras.
- Vårat stadshus är väl inte lika vackert som alla andra länders men byggnaden hör till vår historia och vårt samhälle. Nästa gång vi ska till Slovenien i september så är temat familjehus.
- Stenhus är vanligare utomlands så bodensarna kommer att välja att visa upp ett rött trähus med vita knutar, säger läraren Maria Palovaara-Nasi.
EU-projekt Comenius går nämligen ut på att studera och jämföra olika typer av byggnader i de olika medlemsländerna.
Årskurs 1 från Björknäsgymnasiets restaurangprogram är Sveriges representant och jobbar ihop med skolor i Frankrike, Spanien, Polen, Tyskland, Italien, Lettland och Slovenien.
Budgeten
Två elever och en lärare från varje medlemsland ska besöka varandra i respektive hemland under den två-åriga projektiden. Budgeten ligger på 200 000 euro, så det gäller att hitta billiga resor. Lärarlaget bestämmer vilka elever som åker på resorna men de behöver inte ha MVG i alla ämnen.
- Däremot finns kravet om närvaro och att eleverna i projektet sköter sina studier, säger läraren Maria Palovaara-Nasi.
Under besöken bor eleverna i värdfamiljer och arbetsspråket är engelska. Eleverna får ändå viss kunskap i medlemsspråken genom de parlörer som eleverna arbetar med inför varje resa. Förutom Slovenien har eleverna hunnit besöka Spanien och Polen.
- Jag har läst spanska i två år och tycker att Spanien var ett intressant land. Temat för gruppen var kyrkor. Vi fick själva söka upp präster och ta reda på fakta.
- Vi fick se staden Antiguerra där vi bodde och kyrkan Granada. Efter besöket har jag hållit kontakten med min spanska klasskamrat Maria via Facebook och ska besöka henne under min semester, säger eleven Ellinor Karlsson.
Projektmålen
Ett av projektmålen är att eleverna ska knyta nya kontakter med andra europeiska ungdomar och förstå nyttan av att lära sig främmande språk. och inte minst på ett utåtriktat sätt väcka intresse för den egna regionen och sin egen stad. Eleverna har pratat mellan besöken via en blogg som konstruerats speciellt för projektet. Eleven Veronica Bergdahl och en annan skolkamrat fick åka till södra Polen och staden Tychy som ligger fem mil väster om Krakow.
- Det var fortfarande kyrktema som gällde och vi jämförde skillnader och likheter och gjorde en affisch. Min uppfattning före resan var att Polen var lite småslummigt, grått och tråkigt. Men staden var hur fin som helst. Värdfamiljen var mån att bjuda på lite extra trots att de inte hade det så fett. Min polska kamrats mamma var jättesnäll och skickade lunchmackor med oss när vi skulle åka hem, säger Veronica Bergdahl.
Gratis utbytesår
De skolor som är med i Europa är främst yrkesskolor och lärarna är yrkes-,samhälls-, svenska-,bild-och språklärare.
- Vi lärare får också nya vänner och kollegor då vi ingår i arbetslag. Vi är övertygande om att projektets positiva effekter kommer att leva kvar långt efter att det avslutats, säger språkläraren Maria Palovaara-Nasi.
Eleverna får också tillbringa upp till ett utbytesår i någon av partnerskolorna utan kostnad. En fransk elev ska pröva på IB-programmet i Boden. I franska staden Royan finns även en fin restaurangutbildning som lockar Olof Larsson.
- Jag kommer nog att åka dit som utbytesstudent några månader, för att det kan vara en bra merit, säger han.
Boden får besök av medlemsländerna våren 2011.
- Näringslivskontoret vill nog vara med på ett hörn i planeringen. Det finns ju en del att visa upp i vår kommun, säger läraren Maria Palovaara-Nasi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om