Ny lag kan ge nytt hopp för Maria

En ny lagstiftning kan bli räddningen för utvisningshotade Maria Gevokiyan.Nu ska Migrationsverket se över fallet igen – och ett nytt besked väntas senare i år.

Tvååriga Maria Gevokiyan lekder med sin fostersysteri Blåsmark. Nu kan hon få stanna i Sverige. Trots utvisningshotet.

Tvååriga Maria Gevokiyan lekder med sin fostersysteri Blåsmark. Nu kan hon få stanna i Sverige. Trots utvisningshotet.

Foto:

BLÅSMARK2015-01-09 18:38

Fallet med familjen Gevokiyan från Armenien, som kom till Sverige för fyra år sedan, har väckt många starka känslor i Norrbotten.

Både mamman och pappan i familjen är i så dåligt psykiskt skick att de två barnen, David 5 år, och Maria 2 år har placerats i fosterhem.

Dottern Maria har sedan födseln bott hos en familj i Blåsmark utanför Piteå. Trots det omfattas hon av utvisningsbeslutet som familjen fått.

Då har Maria ändå aldrig varit i Armenien.

Fosterföräldrarna har hela tiden fört en kamp för att hon ska få stanna i Sverige, och fallet har prövats i samtliga rättsliga instanser.

Där har det dock blivit avslag, trots att socialtjänsten gjort bedömningen att föräldrarna inte är kapabla att ta hans om sina barn.

Men nu bekräftar Migrationsverket att man ska se över fallet med Maria ytterligare en gång. Och det med stöd av den nya lagstiftningen som trädde i kraft för ett par månader sedan.

Den nya lagstiftningen innebär bland annat, enkelt förklarat, att det ska bli lättare för barn att få uppehållstillstånd i Sverige.

– Det stämmer, vi ser över ärendet utifrån den nya lagstiftningen. Jag kan dock inte säga nått om vilket beslut det kommer att landa i, säger Greger Malmström, enhetschef Migrationsverket Boden till Nordnytt.

Enligt Nordnytt kommer Migrationsverket ta ett beslut i frågan om en dryg månad, och det ska då även innefatta föräldrarna och brodern.

Marias fostermamma Lisa Marklund vågar ändå inte ta ut något i förskott.

– Självklart är det positivt att de tittar på det utifrån den nya lagen. Det är ju det vi vill, men samtidigt så finns det ju en risk att de säger nej ändå. Det får bara inte hända, Migrationsverket har de här barnens framtid i sina händer, säger hon till Nordnytt och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att de tar ett klokt beslut och låter dem stanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om