Hemsytt på gårdsbutiken i Blåsmark

Kläder för både barn och vuxna. Det syr Anki Viklund i Blåsmark där hon också driver en gårdsbutik med försäljning av tyger.

Syr hemma. Anki Viklund arbetar hemma i syateljén när hon inte arbetar som undersköterska vid Kronbodsvillan.

Syr hemma. Anki Viklund arbetar hemma i syateljén när hon inte arbetar som undersköterska vid Kronbodsvillan.

Foto: Tommy Norin

Blåsmark2018-04-01 18:00

Anki Viklund kommer från Vuollerim. 2005 flyttade hon till Piteå sedan hon funnit kärleken hos en man bosatt i kustkommunen. Före det arbetade hon vid Liko textil i Vuollerim där hon tillverkade selar som används vid vårdlyftar.

I Piteå fortsatte hon vid Liko i Alvik, samtidigt som hon utbildade sig till undersköterska. Numera arbetar hon vid Kronbodsvillan i Öjebyn och vid sidan av det har hon utvecklat näringen med att sy kläder och sälja tyger.

– Jag har alltid tyckt om att sy. Jag har gjort det sedan jag var åtta–nio år, säger Anki Viklund.

Intresset gjorde att hon 2015 startade företaget "Hemsytt å sånt", med affärsidén att sälja tyger i en liten gårdsbutik hemma i Blåsmark.

– När jag startade företaget fick jag råd av näringslivsenheten vid Piteå kommun. En handläggare trodde inte på idén med gårdsbutik, men det har gått bra.

När folk började fråga Anki Viklund om att sy upp kläder för dem nappade hon på det. I dag tar hon emot specialbeställningar på dam, herr och barnkläder.

– För damer handlar det mycket om klänningar och tunikor. För barn blir det mycket bodys, leggings och byxor. Jag har också sytt upp herrskjortor.

Hittills har hon inte haft någon egen kollektion, men en sådan är på väg.

– Jag ska sy upp en som ska finnas i Camping Västra Kajens nya butik som öppnar i mars, säger Anki Viklund.

Hon berättar att hon också håller på att utveckla en webbsida med betalfunktion i syfte att komma igång med försäljning på internet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om