Självklart - här är äggen färska
Ägg är en självklarhet på påskbordet i de flesta svenska hem. Men Bertil Lampinen och sambon Britt Enström, Björsbyn, behöver inte åka till matbutiken för att få tag i färska ägg.- Det är vardagslyx med höns, säger Britt Enström.
Tuppen Julle, omgiven av två av sina "pullor". Hönsen verkar ha en mycket angenäm tillvaro på Björngården. De strövar fritt och i sitt hönshus har de alltid värme, färskt vatten och foder. Dessutom drygas fodret då och då ut med någon delikatess.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Sedan 2002 behöver inte Bertil Lampinen och Britt Enström oroa sig för att bli utan ägg till påsk - eller någon annan dag.
På sin gård, Björngården,
i Björsbyn utanför Luleå, Britts fädernegård, har de tio värphöns och två tuppar av rasen dvärghöns.
Hönsen verkar ha en angenäm tillvaro på gården. De strövar fritt och i sitt hönshus har de alltid värme, färskt vatten och foder. Dessutom drygas fodret då och då ut med någon delikatess.
- De älskar melon, kiwi och tomat. De får till och med tårta
ibland. Det älskar de, säger Britt Enström och skrattar.
Hon ser fram emot när det blir barmark och de släpps ut på "grönbete".
- Då är de verkligen ystra.
Föryngringen i hönsgården är inga problem. Bertil Lampinen och Britt Enström har tagit in ägg för kläckning.
- Vi lade äggen i en gammal, stickad Lovikka-toppeluva och hade en värmelampa. Det är verkligen fantastiskt att se när äggen kläcks och kycklingarna kommer ut, säger Britt Enström.
"Vardagslyx"
- De flesta fåglar matas ju av sina mammor när de är nyfödda. Men höns och sjöfåglar kan äta och dricka själva direkt när de har kläckts, säger Bertil Lampinen.
Som det gamla rurala ordstävet lyder: "Det löns int’ ha höns om int’ hönsa löns." Bär det sig med höns?
- Nej, inte ekonomiskt. Vi ger ju bort äggen som vi inte äter själva. Det är inte för lönsamheten vi har höns. Det är en vardagslyx. De är mycket kloka och väldigt sociala djur. Äggen är en bonus, säger Britt Enström medan hon matar sina skyddslingar som alla har olika personligheter och karaktärer.
Ett tiotal ägg är den dagliga skörden. Dvärghönsens ägg är inte stora.
- Men de är väldigt goda och gulan är verkligen knallgul, särskilt på sommaren när de går och pickar utomhus, säger Bertil Lampinen.
Paret Lampinen/Enström har inte bara höns och tre katter på sin gård. Där finns gott om rådjur som de matar regelbundet. I maj i fjol fick de ett överraskande besök vid rådjurens foderbord.
Björnmamma med ungar
Mitt i natten fick de se en björnmamma med tre fjolårsungar äta sig mätta av rådjurens mat.
- Jag ser björnspår här för jämnan. Men det är inte ofta man får se en björn. De är skygga och håller sig undan. De stör inte oss om inte vi stör dem, säger Bertil Lampinen.
➤ Äggskalet består till mesta delen av kalcium. Det finns lika mycket kalcium i ett litet äggskal som i ett stort. Stora ägg är därför skörare i skalet.
➤ Äggvitan består av 90 procent vatten och 10 procent rent protein. Äggproteiner har en sammansättning som kan utnyttjas till nästan 100 procent av kroppen.
➤ Enkelt uttryckt är äggvitan och ska-
let förpackningen för gulan, som innehåller allt det nödvändiga för att det ska bli en färdig kyckling efter befruktning.
➤ Vita höns värper vita ägg. Bruna höns värper bruna ägg. Färgen på skalet har alltså inget att göra med fodret eller hönsens levnadssätt.
➤ Äggulan kan däremot ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning. Men det påverkar inte näringskvaliteten.
➤ I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Jämförande siffror för Frankrike och Spanien är hela 250 ägg per person och år.
Källa: Svenska ägg, www.svenskaagg.se
➤ Äggvitan består av 90 procent vatten och 10 procent rent protein. Äggproteiner har en sammansättning som kan utnyttjas till nästan 100 procent av kroppen.
➤ Enkelt uttryckt är äggvitan och ska-
let förpackningen för gulan, som innehåller allt det nödvändiga för att det ska bli en färdig kyckling efter befruktning.
➤ Vita höns värper vita ägg. Bruna höns värper bruna ägg. Färgen på skalet har alltså inget att göra med fodret eller hönsens levnadssätt.
➤ Äggulan kan däremot ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning. Men det påverkar inte näringskvaliteten.
➤ I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Jämförande siffror för Frankrike och Spanien är hela 250 ägg per person och år.
Källa: Svenska ägg, www.svenskaagg.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!