"Vi har det bra som vi har det"

Det har varit mycket snack om EU-valet den senaste tiden. Men i vårt västra grannland är det av förståeliga skäl mer lugnt på den punkten.- Vi har det bra som vi har det, tycker Per Englund från Narvik.

"Vi har det bra som vi har det" säger norrmannen Per Englund som vill stå utanför EU även i fortsättningen. FOTO: Alexander Linder

"Vi har det bra som vi har det" säger norrmannen Per Englund som vill stå utanför EU även i fortsättningen. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

BJÖRNFJELL2009-06-08 06:00
Björnfjell ligger bara någon kilometer från Riksgränsen. Här står stugorna tätt i det bildsköna landskapet.
Norska vimplar vajar i vinden och ett lätt snöfall mjölar ner sikten en aning. Fjälltopparna lyser fortfarande vita och björklöven har inte ännu behagat slå ut på riktigt.
Det är söndag och i Sverige är det val till EU-parlamentet. Fast det är inget som norrmännen generellt går och grunnar på. Nästan alla NSD talar med är ovetande om vad som sker i grannlandet.
"Pengaslukande"
Per Englund, 53, bor i Narvik och arbetar som vaktmästare på ett museum. Han har fullt upp med att renovera sin stuga i Björnfjell, men tar sig tid att lägga undan hammaren för att ge sin syn på den Europeiska unionen.
- Jag ser inget positivt med att vara med i EU. Jag emot hela det systemet. När jag ser den byråkrati som finns där blir jag skrämd. Jag tror att det är ett enormt pengaslukande, säger han.
Per Englund menar att Norges ekonomi de senaste åren visar på att landet klarar av att stå själv. Norge står dock inte opåverkat av besluten i EU, tillägger han och ger ett exempel:
- EU beslutade om vilken sandkvalitet som skulle finnas i barnens sandlådor. Norge var först med att byta ut sanden, säger han syrligt.
Norge är också med i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, som är ett frihandelsområde och det närmaste samarbete EU har med andra länder.
Tror du att ni går med i EU till slut?
- Jag är rädd för det. Om Island går med finns det en viss fara att vi också gör det. Vi får försöka hålla emot så länge som möjligt, säger Per Englund.
Fifty-fifty
Fast det råder ingen konsensus i Norge på den punkten.
- Ungefär hälften är för, hälften är emot, säger stuggrannen och byggnadsingenjören Geir-Ove Cronblad, 49.
Han är positiv till ett EU-medlemsskap. Han har en rad argument:
- Redan nu bidrar vi med mycket pengar till EES. Om vi skulle gå med i EU får vi medbestämmande i parlamentet. Och det kan bli tufft att sälja vår olja i framtiden med tanke på klimatfrågan, säger Geir Ove Cronblad.
Greta och Tom-Ivan Simonsen, som också har stuga på Björnfjell, är i dagsläget emot ett EU-medlemsskap.
- Vi vill vara självständiga. Norge är en stat som klarar sig själv, vi har industrier som oljan och fisket, säger Greta Simonsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!