Sol, äventyr och järnmalm

Sommar betyder sol, bad och ... LKAB. Åtminstone i fyra dagar för eleverna på LKAB:s sommarskola i Björkliden fjällby. Skolbänken är dock utbytt mot frisk och ren natur.

Lina Nordin var hittills mycket nöjd med dagen som gått. Och kvar på schemat stod kajakpaddling.FOTO: Fredrik Björkenwall

Lina Nordin var hittills mycket nöjd med dagen som gått. Och kvar på schemat stod kajakpaddling.FOTO: Fredrik Björkenwall

Foto: Fredrik Björkenwall

BJÖRKLIDEN2011-07-01 06:00

Solen lyser en vardagsförmiddag på LKAB:s sommarskola. Badvattnet lockar med ett fräscht porlande i en intensiv stålblå nyans som kanske endast återfinns här. Dock är det inte ens nästan fingervarmt. Men varken eleverna eller Margit Andersson ser det som något jättestort hinder.

- Vi kommer bada på eftermiddagen, berättar Margit. Efter klättringen, linbanan och kajakpaddlingen. Det är för kallt för att vara i vattnet längre stunder men de som vill har chans att ta sig en simtur.

Margit Andersson leder skolan och arbetar tillsammans med sin sambo Mauri Wälimaa och guider från Björkliden fjällby samt yngre gruppledare för barnen. Hon arbetar till vardags som verksamhetsansvarig inom Korpen och under fyra veckor som ledare för sommarskolan vars tolv elever är mellan 11 och 13 år gamla. Antalet pojkar och flickor är jämnt fördelade i likhet med antalet barn med förälder som jobbar på LKAB respektive inte. Skolan pågår under fyra intensiva dagar och tre omgångar elever har fått möjlighet denna sommar. Margit Andersson var den som sålde in konceptet till LKAB och gjorde sommarskolan möjlig.

"LKAB:s framtid"
- Barnen är LKAB:s framtid i Kiruna och gruvbolaget var väldigt positiva till idén, berättar Margit. Skolan har funnits några år och intresset är väldigt stort och responsen från eleverna är oerhört glädjande. Vi försöker hålla igång hela tiden och faktum är att vi börjar med aktiviteter på morgonen och slutar inte förrän till kvällen. Ibland sena kvällen.

Den första dagen av skolan är vigd åt LKAB och dess tillhörande industri. Där får eleverna bland annat lära sig hur man processar gråberg till kulsinter genom en hemmagjord manick som Mauri Wälimaa tillverkat. Den riktiga processen där stenen mals och hettas upp till ofattbara temperaturer går knappast att kopiera i miniatyr till hundra procent, men med fantasin lät Mauri efterlikna den riktiga processen genom att låta eleverna krossa sten, blanda bentonit och dolomit med smulorna samt hetta upp de egenhändigt rullade kulsintern på järn. Resultatet blir, rent kvalitetsmässigt, mer poröst än originalet men ögat låter sig lätt luras. Huvudsyftet med skolan ligger däremot mer på gemenskap än på detaljer i gruvprocessen och det är betydligt fler sökande barn och tonåringar än tillgängliga platser.

- Vi lottar ut platserna. Det är det mest rättvisa. Vi hade en bra bit över 100 sökande detta år och LKAB är mycket nöjda över verksamheten i likhet med eleverna, säger Margit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om