Pistmaskinerna går in i den digitala världen

Här går pistmaskinerna in i den digitala världen.Med hjälp av 3D-modeller ska man kunna skapa den perfekta skidbacken och samtidigt spara körtid och bränsle.

Patrik Söderström, doktorand vid LTU, berättar hur digitala 3D-modeller kan hjälpa pistmaskinföraren att pista den perfekta skid-                  backen och spara bränsle och körtid på köpet.Foto: hans sternlundFOTO: Hans Sternlund

Patrik Söderström, doktorand vid LTU, berättar hur digitala 3D-modeller kan hjälpa pistmaskinföraren att pista den perfekta skid- backen och spara bränsle och körtid på köpet.Foto: hans sternlundFOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

BJÖRKLIDEN2011-04-13 06:00

Projektet är en del i det större projektet "Snö och is" som delfinansieras av EU och leds av näringslivsbolaget Progressum i Kiruna.

Inblandade är även Luleå och Kiruna kommuner, ett antal turist- och teknikföretag samt Luleå tekniska universitet, LTU.

Ett antal forskare vid LTU undersöker hur man ska kunna förlänga snösäsongen och sälja vinterupplevelser under längre tid.

Digitala modeller
Patrik Söderström är dok-
torand inom området industrialiserat anläggningsbyggande och har studerat hur pistmaskinerna vid Björklidens fjällby ska kunna användas på ett optimalt sätt.

Det handlar om att använda anläggningsindustrins kunskaper från till exempel vägbyggen på ett nytt sätt.

I Björkliden har man börjat med att scanna in hela skidsystemet med hjälp av laser och på så vis skapat digitala geografiska 3D-modeller.

Genom att använda en GPS-mottagare i pistmaskinen kan man positionera sig i 3D-modellen.

Schakta eller fylla?
- Vi kan styra maskinen med stor precision. Vi vet var bladet på är med 20 millimeters noggrannhet i förhållande till något annat. Utifrån den kunskapen kan man se om man ska schakta eller fylla snö, säger Patrik Söderström.

Systemet lagrar också historiken för var man har kört och med vilken hastighet. När man har fått till den perfekta pisten finns all information lagrad och man kan göra om samma pistning om och om igen.

Den perfekta pisten
Sedan är det en annan fråga vad som är den perfekta pisten.

- Det är upp till skidanläggningen att bestämma om man vill prioritera åkupplevelsen eller livslängden på pisten, säger Söderström.

Målet är att starta pistningen med den nya tekniken till nästa säsong. Man behöver tillföra erfarenhetsvärden för att få fram den perfekta pistningen. Det snöar inte lika mycket överallt och olika pister kan behöva olika snödjup.

Snöförhållanden
De nya 3D-modellerna ska också kunna användas av enskilda skidåkare som vill hitta de bästa snöförhållandena
i backen.

LTU-forskaren Tim Johansson har tagit fram virtuella modeller för skidsystemet genom att använda Google earth som grundmaterial. Därefter har han lagt in pister, liftar och vegetation.

- Jag har tittat på hur man kan distribuera informationen om skidsystemet till gästerna. Man ska till exempel kunna lägga in sitt åk via GPS och jämföra med kompisen.

Fakta Delprojekten i Snö och is

➤ Ett komplett snökanonsystem köps in för både skidbacken och längdspåren vid Ormberget i Luleå. Systemet ska fungera som ett snö- och isforskningslabb.

➤ Inscannade data har bearbetats och samlats
i en databas vid LTU för att underlätta pistförarens arbete. Samtidigt utvecklar man nya tillämpningar för att skapa geografiska 3D-modeller för den enskilde skidåkaren som vill hitta de bästa snöförhållandena
i skidområdet

➤ Icehotel i Jukkasjärvi har tagit fram prefabmoduler av snö och kunnat öppna 10 hotellrum en månad tidigare än föregående säsong. Dessutom har man färdigställt en konstfrusen yta där hotellet placerades.

➤ Camp Ripan i Kiruna hoppas kunna erbjuda skidåkning året om. Tanken är att utveckla en teknik som ska värma bassängen och samtidigt kyla marken.

➤ LTU har anställt två doktorander inom forskningsområdet snö och is. Doktoranderna bistår projektet med expertis och forskning på de olika testområdena, till exempel avsmältning, konstfrysning och frikyla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om