Nu fattas bara en rejäl snöstorm
I södra Sverige plågas man av trafikkaos, tågförseningar och dålig snöröjning.Det låter säkert som rena drömmen för skidfolket vid Björklidens fjällby.Här väntar man på den perfekta stormen.
Det var bara backarna närmast hotellet som var öppna när Björklidens fjällby startade säsongen. Vintervädret har dominerats av östliga torra vindar, vilket har orsakat snöbrist i området. Detta medan stora delar av landet har drabbats av snökaos. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund
Foto: Hans Sternlund
Det är andra gången på tre år som Björkliden har snöbrist på öppningshelgen. Allt medan stora delar av Sverige har fått för mycket av varan.
Christer Johansson, professor vid Abisko naturvetenskapliga forskningsstation en dryg mil bort, ser det snarare som ett väderfenomen än en klimatförändring.
- I år har väderläget i området dominerats östliga vindar med torr luft. Det har gett en nederbördsfattig vinter, men det är inget vi förväntar oss ska vara en trend, säger han.
Mer regn, mindre snö
Sett över längre tid har årsnederbörden i området ökat samtidigt som snömängden har blivit mindre. Det är däremot ett tydligt trendbrott.
Paradoxen förklaras av att den mesta nederbörden har kommit som regn på sensommaren och hösten.
I går kom det några enstaka flingor i Björkliden, men de räckte inte så långt. Det man väntar på är en ordentlig snöstorm med vindar från Atlanten.
Dels ger en sådan storm stora snömängder, dels driver snön in och täcker alla ojämnheter och klippskrevor. Underlaget i Björklidens pister består nämligen av naturlig fjällterräng.
- Vi brukar ha åtminstone en sån storm innan vi öppnar. Då är det undantagstillstånd och man hittar knappt fram till hotellet, säger Terje Pedersen vid Björklidens fjällby.
Förlänger säsongen
Vid Björkliden arbetar man nu på projekt som ska förlänga säsongen, men i den andra änden, alltså på vårkanten.
Skidanläggningen är med i det så kallade Snö-is-projektet tillsammans med Icehotel, Snöbolaget i Kiruna och Luleå kommun.
I Björkliden är planen att konstfrysa den översta delen av Rakkasbacken där toppen smälter tidigare än övriga delar av backen. Överskottsvärmen ska användas till att värma hotellet.
En annan del i projektet är att utrusta pistmaskinerna med GPS och snödjupsmätare. På så vis kan man hushålla med snön och minska maskintiden.
Snön dröjer ändå
Projektet kan emellertid inte göra något åt att snön dröjer ett år som detta.
- Vi får leva med variationerna, men vi tror att snön kommer när som helst, säger Jenny Kling, marknadsansvarig vid Björklidens fjällby.
Bokningsläget för säsongen ligger elva-tolv procent högre än i fjol och även beläggningen för öppningshelgen är trots allt ganska bra. Då har hotellpersonalen ringt runt till alla och upplyst om snöläget.
Backen i går dominerades av ett stort gäng marinsoldater från Storbritannien på ledighet från en övning i Nordnorge. För de flesta av dem bjöd teknikbacken på alldeles tillräckliga utmaningar.
- Vi trivs jättebra. Men i ska stanna här hela veckoslutet och det kan bli lite trist att hålla till i samma backe hela tiden, sa Ben Jenkins.
Snödjup i nedfarter
Åmål 135 cm
Kåbdalis 120 cm
Romme 105 cm
Dundret 78 cm
Abisko och Riksgränsen öppnar vecka 7.Källa: snörapporten.se
Kåbdalis 120 cm
Romme 105 cm
Dundret 78 cm
Abisko och Riksgränsen öppnar vecka 7.Källa: snörapporten.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!