Vattenfall satsar för framtiden

Vattenfall investerar 13 miljoner kronor i Björkfors utanför Kalix i form av två inbyggda transformatorstationer. Dessa ska ge säkrare drift, bättre ekonomi, för både Vattenfall och dess abonnenter, och mindre miljöpåverkan.

Här får huset sig en sista åktur i luften...  FOTO: Anneth Eriksson

Här får huset sig en sista åktur i luften... FOTO: Anneth Eriksson

Foto: Anneth Eriksson

BJÖRKFORS2008-06-12 06:00
Den befintliga transformatorstationen i Björkfors är från 60-talet. Den ger ström åt invånarna i Björkfors med omnejd och har fungerat relativt bra genom åren.
- Den här stationen var på tur att byggas om eftersom den är gammal. Det lönar sig på sikt att sätta upp nya stationer då det blir lägre underhållskostnader. Den här skulle kunna stå i tio år till, så länge man inte rör den, men i och med att den utsätts för väder och vind slits den till sist ner och fungerar allt sämre, säger Roger Lindmark, informationsansvarig på Vattenfall.
Moderniserar
Successivt satsar nu Vattenfall för framtiden och ersätter sina gamla stationer med en variant som byggs in i specialdesignade hus. Idén kommer från två av Vattenfalls medarbetare i Luleå som har arbetat fram det nya konceptet. Det bygger på modern teknik och ett stort personligt kunnande.
- Det är stora tänkare som har kommit på den här lösningen. Det här är en satsning som gynnar både miljön och våra kunder.
I går ställdes den ena av de två, 18 ton tunga, transformatorerna på plats. Båda tas i drift inom kort.
- Det kan bli ett kort strömavbrott, men vi ska göra omkopplingen från det gamla till det nya systemet utan att bryta strömmen. Det ska gå på en halvtimme även om det är givetvis har varit mycket förarbete.
Stora sjöfallet
I Sverige finns hittills fem av de nya varianterna. Provbygget, som tillverkades för drygt tre år sedan, finns i Stora sjöfallet.
- Fördelen med de här är att de kan ställas i känslig miljö också eftersom vi får bättre kontroll så här. De kan också sättas upp i anslutning till vindkraftparker där man har flera aggregat.
Vattenfall satsar 400 miljoner kronor per år i Norrbotten för att öka driftsäkerheten. Man isolerar el-ledningar för att de ska bli tåligare vid oväder och dessutom tas växtlighet bort och ledningsgator breddas så att träd inte ska falla över ledningar och stolpar.
Fungerar för det mesta
- I snitt fungerar el-nätet i Sverige i 99,95 procent av tiden. Tyvärr har vissa av våra kunder råkat ut för avbrott och det vill vi bygga bort, säger Roger Lindmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om