"Laboratoriet i Luleå är ett globalt kompetenscenter "

Ett EU-direktiv som handlar om att alla arbetsplatser måste inventera den radonhalt som de anställda utsätts för, är en stark anledning till att Eurofins nu expanderar och flyttar till nya högteknologiska lokaler i Luleå.

Monika Nordqvist, affärsområdeschef Eurofins

Monika Nordqvist, affärsområdeschef Eurofins

Foto: Kristina Hjärtberg

Biologi2021-05-17 13:35

Hej Monika Nordqvist, affärsområdeschef och platschef för Eurofins laboratorium i Luleå Berätta mer om Eurofins! 

– Eurofins är en vi en av världens största laboratoriekoncerner. Vi analyserar som en oberoende part allt från luften vi andas, maten vi äter, vattnet vi dricker, produkterna vi använder varje dag till medicinerna vi förlitar oss på när vi är sjuka.

 Hur och var grundades företaget?  

– Det var1987 i Nantes, Frankrike, då med 4 anställda till dagens över 50 000 anställda runt om i världen. Vi finns i 50 länder på sex kontinenter. Det var också 1987 som första analysen genomfördes och det var en metod för artbestämning av vin via något som kallas för SNIF-NMR.

Vartifrån kommer ert företagsnamn? 

– Namnet på koncernen kommer från just den metoden - SNIF baklänges blir FINS och tillägg av EURO före resulterade i EUROFINS.
 

Hur länge har ni varit etablerade i Luleå?

– Eurofins förvärvade 1 september 2016 MRM Konsults Radonlaboratorium. Detta förvärv medförde att Eurofins kompletterade sin analysportfölj med denna analys då den inte fanns inom koncernen innan.  Eurofins utvecklade laboratoriet i Luleå med ytterligare en avdelning för analys av mikrobiologiska vattenanalyser. Detta för att kunna förse norra Sverige med dessa analyser som är mer tidskritiska, förklarar Monika Nordqvist.

 Hur kommer det sig att ni nu expanderar i Luleå?

– Det finns ett europeiskt strålskyddsdirektiv som presenterades 2013 som innebär att alla arbetsplatser i Europa ska inventera den radonhalt som de anställda utsätts för. Detta gör man enklast och billigast via den metod som laboratoriet i Luleå utför och det är också därför som vi här ska bygga upp det modernaste och mest automatiserade laboratoriet i Europa. Vi kan då fortsätta leverera Europas snabbaste svarstider samtidigt som kapaciteten på labbet blir fem gånger större. Laboratoriet i Luleå är därmed ett globalt kompetenscenter som både levererar, analyserar och bistår med sin unika kompetens vid radonfrågor världen över förklarar Monika Nordqvist och avslutar:

– Dessutom expanderar vi för att tillgodose regionens behov med avseende på de industrisatsningar som kommer genomföras i Norrland framöver.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!