Jakten på det bruna guldet

Synen vid dagbrottet Welzow-Süd är overklig. Här tuggar sig maskiner, som gigantiska dinosaurier, genom landskapet. För att komma åt den värdefulla brunkolen där nere måste de översta 100 metrarna av marken avlägsnas. I drygt 100 år har det brutits kol i Lausitz-regionen i östra Tyskland. Idag finns fem dagbrott i regionen - en siffra som de kommande åren kommer öka. Och när gruvorna breder ut sig får folket flytta.NSD besökte Tysklands motsvarighet till malmfälten för att i sex delar berätta historien om hur hela samhällen i östra Tyskland raderas från kartan när brunkolet ska fram.

brunt guld. Det är det här allt handlar om – brunkol. Det har fått över 100 samhällen i Tyskland att tvingas flytta.

brunt guld. Det är det här allt handlar om – brunkol. Det har fått över 100 samhällen i Tyskland att tvingas flytta.

Foto: Simon Eliasson

Bildreportage2014-04-08 06:17

När vi kliver ur den gula trucken som transporterat oss längst ner kliver vi på växtrester som är miljontals år gamla.

Genom tiderna har de pressats samman till brunkol, grunden till hela gruvindustrin i östra Tyskland. Några miljoner år till så hade det blivit stenkol - men istället kommer det snart brinna i ett av regionens tre kolkraftverk.

Längst ner i dagbrottet är luften varm och ganska stilla. Ibland yr lite koldamm upp och irriterar ögonen. Själva markytan glänser, som vore det metall.

Johannes Bieder arbetar med säkerhetsfrågor på Vattenfall och är fackligt aktiv. Han visar oss runt på gruvområdet.

- Det här är den finaste brunkolen i Tyskland, säger han, frasar sönder ett stycke brunkol i handen och fortsätter.

- Det är ganska fascinerande att man till och med kan se årsringarna i en del av det material som kommer fram. Det är gamla träd som stod här för miljoner år sedan.

På vägen ner har vi passerat kilometervis av rullband som fraktar kolen från brytning till lastning. Kolen snurrar vidare i produktionen i ungefär samma hastighet som vår gula truck.

På ett omfattande järnvägsnät fraktas den sedan vidare till antingen något av regionens kolkraftverk för bränning eller för vidare förädling till exempelvis briketter.

För att hålla gruvan torr pumpas miljontals kubikmeter grundvatten upp. Det renas sedan och pumpas ut i vattensystemet i omgivningen. Själva kolen håller ungefär 50 % fuktighet, som sedan tas ned till 10 % genom torkning före förbränningen.

Tom Rabenan är 30 år gammal och tredje generationens gruvarbetare. Hans arbetsplats är den 500 meter breda transportbryggan - en maskin som hans farfar var med och byggde.

Maskinen är världens största rörliga, mekaniska konstruktion och togs i bruk 1972.

De senaste elva åren har Tom arbetat som mekaniker, och när NSD träffar honom sitter han med kollegan Ulrich Scholta i en av den gigantiska konstruktionens hytter. Ulrich kör “grävmaskinen” och har så gjort i 37 år.

- Arbetet har blivit mycket enklare senaste åren. Nu har vi datorer som visar profilen där vi gräver och hur långt vi kommit, förklarar Ulrich Scholta.

Transportbryggan rör sig cirka 500 meter framåt per år, och dess uppgift är att skala bort det översta lagret mark som täcker själva kolådran.

Från den ena sidan till den andra transporterar maskinen det översta lagret jord, som sedan används för att fylla igen gruvan när kolet tagits upp. Sedan följer återplantering och skapandet av ett helt nytt, människotillverkat, landskap.

Totalt utvinner Vattenfall cirka 90 000 ton brunkol ur dagbrottet. Varje dag.

Vattenfall i Tyskland Tysklands energiomställning

Historik

1998 avregleras den tyska elmarknaden. Vattenfall köper en majoritet av de tyska bolaget RWE och E.ON.

1999 Vattenfall köper stora andelar i bolaget HEW, som i sin tur får köpa upp de tidigare statliga bolagen Bewag, Veag och Laubag.

2002 förs Vattenfalls olika förvärv i Tyskland samman under namnet Vattenfall Europe AG. Bolaget blir därmed Tysklands tredje största elproducent.

Idag har Vattenfall drygt 17 000 anställda i Tyskland, mer än dubbelt så många som i Sverige.

Källa: Vattenfall

Det är gamla träd som stod här för miljoner år sedan.

Fakta

I september 2010 antog tyska regeringen en långsiktig plan för landets energiförsörjning.

Till 2050 är målet att halvera energikonsumtionen från 2008.

Samtidigt är målet att förnyelsebara energikällor ska stå för 80 % av elproduktionen år 2050.

Efter Fukushima-olyckan 2011 beslutades att samtliga kärnkraftverk i landet ska stängas senast 2022. Vattenfall äger två av dem - Brunsbüttel och Krümmel.

Källa: Vattenfall och IEA.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!