Biblioteket – samlingspunkt som försvinner

Biblioteket i Töre läggs ned vid årsskiftet. "Jättetråkigt, biblioteket är en viktig samlingspunkt i Töre" säger Marina Finne, sekreterare i PRO Töre.

7 augusti 2019 11:37

Biblioteket i Töre, som vanligen har öppet endast varje måndag men nu har sommarstängt, finns i ABF-huset i Töre.

Kalix kommun hyr alltså lokal för biblioteksverksamheten och en anställd vid biblioteket i Kalix sköter om biblioteket.

– Det är tråkigt att biblioteket ska stänga. Många, främst pensionärer, går dit och lånar böcker. För dem är biblioteket en viktig samlingspunkt i Töre, säger Marina Finne som utöver sekreteraruppdraget i PRO Töre också knuten till ABF så som cirkelledare.

Marina Finne är en av dem som brukar låna böcker i biblioteket i Töre.

– Det är inte jättemånga som lånar böcker där, men många av dem som gör det kommer att få svårt att ta sig till biblioteket i centrala Kalix. Många orkar inte. Hur ska de ta sig dit, om de inte har bil? De får dessutom en kostnad för biblioteksbesöket då. Många är änkor eller änklingar och biblioteket är en plats där de träffar andra människor, säger Marina Finne som tillägger att beskedet om att biblioteket ska läggas ned har mötts av reaktioner som "någonting kan väl kommunen ändå ha kvar i Töre".

Britt-Inger Nordström (S) är ordförande i fritids- och kulturnämnden i Kalix.

– Beslutet att lägga ned biblioteket i Töre är ingen nyhet, det beslutet tog vi för åtminstone två år sedan till följd av de sparkrav vi då hade på två miljoner kronor. Då fanns biblioteket i Töre i gamla busstationen och det var en alldeles för dyr lösning. Vi försökte ändå, med små resurser, att hålla öppet biblioteket så som vi nu har gjort i Töre. Nu har vi nya sparkrav, 1,4 miljoner ska vi spara under år 2020, och vi lägger ned biblioteket i Töre och sparar pengar motsvarande lokalhyran där. Vi har verkligen gått igenom precis allt vi har, säger Britt-Inger Nordström.

Britt-Inger Nordström säger att biblioteket, när det fanns i busstationen, hade besök – men de lånade inte särskilt många böcker.

– Människor besökte biblioteket, de satt och pratade och drack kaffe. Det blev en samlingspunkt, och det är biblioteket säkert nu också, jag förstår mycket väl det men det är inte bibliotekets huvuduppgift. Biblioteket hade både när det var i gamla busstationen och nu i ABF-huset en väldigt liten lånefrekvens, säger Britt-Inger Nordström som just nu inte har tillgång till de exakta siffrorna.

Böckerna i biblioteket i Töre lämnas dock kvar.

– Det vore roligt om någon förening ville ta över dem, säger Britt-Inger Nordström.

Det betyder i så fall att förvalta det som nu finns i bokväg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Nilsson