Beowulf begär möte med regeringen

Kurt Budge höjer nu tonläget mot regeringen i Kallak-frågan.

Foto: Pär Bäckström

Nyheter2019-10-07 20:52

I slutet av september besökte Kurt Budge Jokkmokk. Efter mötet skrev Robert Bernhardsson – tillsammans med Pajalas och Älvsbyns kommunalråd – ett öppet brev till regeringen där de kritiserade den långa handläggningstiden. I en artikel i Dagens industri uttryckte Bernhardsson också kritik mot "regeringens passivitet när det gäller beslutsfattande om Kallak".

I en intervju för Svt säger Budge nu att han begärt ett möte med näringsminister Ibrahim Baylan för att få bättre insyn i processen. 

– Det du vill ha som investerare är en transparens i processen och en uppfattning om tidsperspektivet för när du kommer att få avkastning på din investering. Får du inte det väljer du att investera någon annanstans. Vi har i det här fallet ingen transparens i processen och ingen uppfattning om när man kommer att fatta beslut om vår ansökan.

Kurt Budge anser att hanteringen av ärendet "fullständigt misskötts" vilket riskerar att ge Sverige dåligt renomme hos framtida investerare. I intervjun i Svt uttalar sig också länsrådet Johan Antti. Han uttrycker förståelse för företagets frustration över långa handläggningstider.

Det är nu över sex år sedan Beowulf ansökte om en bearbetningskoncession för områden Kallak i Jokkmoks kommun. Bergsstaten har uttryckt att man vill tillstyrka ansökan medan länsstyrelsen sagt nej. På grund av detta har ligger avgörandet hos näringsdepartementet. Där har ärendet behandlats i cirka tre års tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!