Mikael Lövgren är bageriansvarig och har drivit stället i drygt fem år. Nyligen fick han besök av kokboksförfattaren Mirjam Letsch och fotografen Hans de Clerck.
– De åker runt i världen och skriver om små bagerier. Det var en bekant som hade varit i Luleå och besökt vår brödbutik och därefter tipsat dem, säger han.
Författarparet planerar att skriva två böcker, en med bildfokus och den andra med huvudsakligen brödrecept. Efter att ha spenderat två dagar i Bensbyn var de minst sagt positivt överraskade.
– De hade skapat sig en bild av hur det skulle se ut via bilder på Facebook, men sen när de väl kom hit så blev de glatt överraskade. De gillade att vi använder stenmalt mjöl och råvaror utan tillsatser, säger Mikael Lövgren.
För Mikaels har intresset för att baka alltid funnits där. Han fastnade för surdegsbröd, mest på grund av smaken och konsistensen. Jobbet som sjukgymnast byttes sedermera ut till bagaryrket.
– Kylen blev alldeles full av surdegar till slut och jag började fundera över vad jag skulle göra.
– När jag var ute och åkte rullskidor en dag så stannade jag av en slump utanför bageriet för att dricka vatten. Då såg jag att det var till salu och två veckor senare var bageriet mitt.
Det som började med ett bageri utanför stan har utökats med en brödbutik i centrum vilken han driver tillsammans med Anna-Maj Öhlund. På frågan om vad det bästa med surdegsbröd är, svarar Mikael Lövgren utan att tveka:
– Reaktionen hos folk när de smakar på brödet. De skiner ofta upp som en sol och det bidrar till att jag vill fortsätta att baka.