Kampen gav resultat - Bensbyn fick cykelväg

Det såg ut, eller snarare lät, som en tanke när en man dånade in med fyrhjuling fram till scenen där Börje Ekström sjöng Fredmans epistel nr 80 under invigningen av gång- och cykelvägen i Bensbyn. Det kunde ha markerat slutet på tiden när gående och cyklande Bensbybor tvingades samsas med motorfordon.

se bildtext till "cykelvägstålnacke"

se bildtext till "cykelvägstålnacke"

Foto: Peter Olofsson

BENSBYN2011-06-29 20:42

Det var när museilektor Börje Ekström, ackompanjerad av dragspelaren Niklas Fredriksson, just hade börjat sjunga om Ulla Winblads lustresa till Första torpet, utom Kattrumpstullen som mannen på John Deere-fyrhjulingen dundrade in. Händelsen inträffade tydligen utanför programmet eftersom föraren möttes av avvärjande gester från arrangörsstaben.

Gott samarbete
Massor av Bensbybor hade samlats till invigningen av den 2,8 kilometer långa och hett efterlängtade gång- och cykelvägen längs väg 596 mellan Bensbyn och Sinksundet.

Platsen var Stenugnsbageriet i Bensbyn och kanhända var gratisbullarna till kaffet och saften bakade i det.

Folk lät sig i alla fall väl smaka i det flödande solskenet.

Trafikverkets Britt-Marie Majbäck påpekade att gott samarbete med Luleå kommun ligger bakom gång- och cykelvägens tillkomst och att hållbara transporter är grunden.

- Gång- och cykelbanor är ett energieffektivt och säkert system som dessutom har positiv effekt på människors hälsa, sade hon.

Brev från Emma
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke påpekade i sin tur att gång- och cykelvägen är ett resultat av Bensbybornas stora engagemang och kamp för sin sak.

- Jag kommer bland annat ihåg brevet från Emma till Kalle (Petersen) som jag fick läsa, sade hon.

Bensbyns byaålderman Ingemar Ek ville låna uttrycket från en man som en gång passerade byn i en manifestation för män som drabbats av prostatacancer:

- Jag säger "Äntligen!" som Gert Fylking.

En hyllning
Ek läxade för övrigt i kraft av sin ställning som byahövding upp de bybor som "surrade med varandra"
i stället för att lyssna till invigningstalarna.

Han avslutade med en hyllning till festföremålet:

- Det är en vacker gång- och cykelväg vi har fått, lite kuperad och slingrig. Vi gläds över den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om