Det jäser i Bensbyn

Här är killen som gillar surdegar.Sjukgymnasten Mikael Lövgren fick en godare idé om hur han ska förtjäna sitt levebröd. Nu sadlar om och knådar deg i stället för ömmande kroppar.

Mikael Lövgren med brödspade i högsta hugg vid den nyinköpta stenugnen. Han öppnar bageri Bensbyn. "Det ska bli jättekul. Jag har ju bakat väldigt mycket privat i många år och är väldigt intresserad. Har experimenterat mycket och tagit fram några egna recept", säger han.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ekman</_Bildtext Fotobyline>

Mikael Lövgren med brödspade i högsta hugg vid den nyinköpta stenugnen. Han öppnar bageri Bensbyn. "Det ska bli jättekul. Jag har ju bakat väldigt mycket privat i många år och är väldigt intresserad. Har experimenterat mycket och tagit fram några egna recept", säger han.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ekman</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Maria Ekman

BENSBYN2010-11-11 06:00
NSD hälsar på i Bensbyns stenugnsbageri. Där är Mikael Lövgren, 48, i full färd med att göra i ordning den tidigare kioskbutiken till ett bageri. Efter 22 år som sjukgymnast, bland annat som egen företagare, ska han satsa på bröd.
- Det ska bli jättekul. Jag har ju bakat väldigt mycket privat i många år och är väldigt intresserad. Har experimenterat mycket och tagit fram några egna recept, säger han.
Tre dagars jäsning
Det är inget konventionellt bageri han startar. Här blir det andra bullar: Surdegsbröd som kan ta upp till tre dagar att jäsa.
- Jag ska bara använda Krav-märkta och lokalproducerade råvaror så långt det går. En del sädesslag kan vara svåra att hitta lokalt men jag har ett samarbete med en kornodlare i Avan och Hushållningssällskapet är också involverat, berättar Mikael Lövgren.
Han kommer till och med att ha en egen kvarn i bageriet.
- Det blir inte bara nybakt bröd utan också nymalt mjöl, säger han.
Från ax till limpa alltså, bokstavligen?
- Ha, ha! Ja, det kan man säga. Det blir också mycket bröd med frukt och nötter i.
700 kilo ugn
I lokalen tronar en sprillans ny stenugn.
- Det är rejäla doningar. Den väger 700 kilo, säger Mikael Lövgren och klappar på en av stenhällarna.
Tanken är att ha en brödbutik i bageriet men också att baka för leverans. Dessutom kommer brödet att säljas i saluhallar och genom torghandel.
Om två veckor räknar Mikael Lövgren att vara i gång. Till en början kommer han att ha bageriet som en halvtidssyssla och fortsätta som sjukgymnast på halvtid.
- Men om det fungerar vill jag göra det här på heltid. Det verkar finnas ett stort intresse för den här sortens bröd. Mig veterligt finns det inget kommersiellt bageri
i norra Sverige med inriktning på genuint surdegsbröd och kalljäst förutom i Östersund och möjligtvis i Umeå, säger han.
Fakta Surdeg
Deg som innehåller levande mjölksyrabakterier och jästsvampar, vilka bildar mjölksyra, ättiksyra, etanol och koldioxid. Dessa beståndsdelar ger bröd syrlig smak, luftig konsistens och längre hållbarhet.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om