Det finns en del att tänka på när det kommer till ljussättning. Extra reder ut begreppen och guidar dig genom olika typer av belysning.
* Allmänbelysning. Tänk helhet när du ljussätter ett rum. En taklampa ger en bra allmänbelysning, komplettera med arbetsbelysning och mysbelysning. Placera lamporna i olika höjd och lys upp olika delar av rummet med olika typer av ljus.
* Arbetsbelysning. På vissa ställen i hemmet behöver du se extra bra. Satsa på effektivt arbetsljus, gärna lampor som går att rikta åt olika håll, exempelvis ovanför köksbänken och diskhon, vid badrumsspegeln och ovanför skrivbordet i arbetsrummet.
Fundera på vad du vill kunna göra i ditt hem och ljussätt därefter. Läser du ofta i sängen är en bra sänglampa viktigt, föredrar du fåtöljen satsar du på bra läsbelysning där.
* Stämningsbelysning. Viss belysning har som huvuduppgift att skapa mysig stämning snarare än att avge starkt ljus, till exempel fönsterlampor.
Dessa lampor kan ha mer dekorativt syfte. Satsa på en lampskärm i en fin färg eller ett spännande material, eller något annat som passar din stil.
Till stämningsbelysningen hör också levande ljus, som ljuslyktor, ljusstakar eller en brasa.
* Punktbelysning. Lys upp någon detalj du vill sätta i fokus, som en häftig tavla, en vacker växt eller en bokhylla med fina saker i. Med punktbelysning skapar du effekter och blickfång i rummet.
* Flexibilitet. Belysningen kan behöva se annorlunda ut beroende på tillfälle. När du städar vardagsrummet vill du kunna se bra, men när du ska ha en mysig middag vill du tona ner ljuset och skapa stämning.
Därför är det viktigt att belysningen är flexibel. Satsa på dimbara lampor och spotlights som går att rikta, då blir det lätt att anpassa belysningen.