Det snöar ymnigt och snön som faller är lite fuktig. Snöfallet och det gråmulna ljuset bäddar in havsisen och utplånar helt horisontlinjen. Elena Bizotto och Steven Smith från Brisbane i Australien har gått ut på havsisen och står framför fören på den stora isbrytaren och njuter av decemberförmiddagens snöfall.
– Vi tycker om snön, det är så annorlunda mot hur det är hemma. Där är det varmt, 35 grader, och folk är på stranden och surfar. Här snöar det, säger Steven Smith.
Han och Elena har den här dagen gjort som ett 70-tal andra utländska turister och åkt med isbrytaren Polar Explorer Icebreaker ut från hamnen i Båtskärsnäs. Tre timmar tar turen och inkluderar en timme på isen men även höjdpunkten att bada i böljan den blå bland isflaken. Något som Kinjal Kandar, som tillsammans med man och dotter som kommit ända från Singapore, passade på att göra under sin julsemester.
– Min dotter blev först rädd och skrek då hon kom ifrån mig i vattnet, med sedan älskade hon det, säger Kinjal Kandar när hon efter badet dricker en mugg glögg för att värma sig.
Turerna med Polar Explorer Icebreaker är en populär aktivitet bland turisterna. Det berättar Olga Robacha som tillsammans med Alon Robacha sedan 2016 driver verksamheten. Företaget ägs till hälften av Olgas och Alons eget företag, stationerat i Rovaniemi, och Piteåföretaget Marina Group.
– Idén att köpa en isbrytare kom då vi märkte att hälften av våra turistgrupper i Rovaniemi efterfrågade den populära attraktionen. Det fanns en isbrytare i Kemi men den var hela tiden fullbokad, så vi provade en säsong att använda Marine Groups egen isbrytare, men det fungerade inte så då köpte vi tillsammans en egen, säger Olga Robacha.
Trots att isbrytaren är placerad i Båtskärsnäs så är den inte välkänd i Norrbotten. Det beror, enligt Olga Robacha, på att de inte har några svenska kunder utan bara internationella. Av de ungefär 15 000 turisterna som åkt isbrytarturen under 2023 så kommer 80 procent via Finland och resterande 20 procent åker från Sverige.
– Bara för att de kommer från Finland betyder inte att de åker tillbaka dit. De flesta bor i Rovaniemi medan en del bor i Kemi, Torneå och Haparanda och de korsar bara gränsen och åker vidare på sina resor, säger Olga Robacha.
Ett vanligt mönster är att turister besöker Finland, Sverige, Norge och Danmark under en och samma resa, något som Kinjal Kandar med familj gör.
– Vi flög 23 timmar från Singapore till Danmark och så vidare till Helsingfors. Därefter tog vi tåget till Rovaniemi. Efter det här åker vi tillbaka till Helsingfors och innan vi åker hem från Danmark så ska vi åka till Bergen i Norge där vi bokat en fjordtur som anses vara Norges mest populära rundtur, säger Kinjal Kandar, som innan de flyttade till Singapore bodde i hemlandet Indien.
Även många i besättningen har internationell bakgrund. Bakom disken i det lilla kaféet står Ana Laura Alfani.
– Jag kommer från Argentina och när jag träffade min svenska pojkvän så flyttade jag hit och bor nu i Kalix. När folk kommer hit in i kaféet så vill de ha varm choklad och kanelbullar, men de gillar även laxsoppa, säger hon.
Alla bor dock inte i närheten av isbrytaren. Ute på isen står Ruslan Scerbina och hjälper turisterna tillrätta. Han kommer Litauen.
– Vi är åtta i besättningen och flera av oss är från Estland, Lettland och Litauen. Vi bor ombord under hela säsongen, som är fyra månader. Visst är det en lång tid men sedan kan vi vara lediga och kan göra vad vi vill. Umgås med familjen eller arbeta med något annat, säger han.
Uppe på kommandobryggan står Thomas Rådman. Han är kapten och arbetar, efter pensioneringen från sitt tidigare lotsjobb i Luleå och Karlborg, sin andra säsong på isbrytaren.
– Jag var ganska säker när jag började till sjöss att lasten inte skulle vara levande för att det skulle vara enklare, men nu är det så roligt att träffa alla passagerare, säger han.
Det är tid för avgång och Thomas Rådman backar tillbaka i den isränna han tidigare gjort.
– Om det är samma vindar i morgon kan jag komma hit igen. Jag kör då fast i isen så att isbrytare står still så folk kan gå ut på isen. Men nu närmar vi oss snart hamnen så nu stänger vi bryggan för er alla, säger han.