Än hänger de med i det en gång röda Baskeri

Lenin till vänster och Branting till höger. Båtskärsnäs Folkets hus är minnesmärket över det Norrbotten som en gång var rött.Men kanske inte ens Folkets hus överlever i Baskeri.- Får vi inte fram mera pengar är det bara att stänga alltihopa, säger Hjördis Alvinder.

Folkets hus i Båtskärsnäs från 1914, det andra i ordningen sedan patronerna i sågverksbolaget tvingat Folkets hus-föreningen att riva det första från 1908.

Folkets hus i Båtskärsnäs från 1914, det andra i ordningen sedan patronerna i sågverksbolaget tvingat Folkets hus-föreningen att riva det första från 1908.

Foto: Göran Ström

BÅTSKÄRSNÄS2008-09-20 06:00
Hon blev ordförande i Folkets hus-föreningen i Båtskärsnäs efter 40 år i Uppsala. Hon är ingen återvändare, att hon hamnade i Båtskärsnäs för sju år sedan var en ren slump.
- Vi gav ett skambud på ett hus och fick det för 100 000 kronor.
Hjördis Alvinder visar stolt det Folkets hus som baskeriborna vårdat genom åren. Egentligen är Folkets hus förenings historia i Båtskärsnäs över 100 år, men inte husets.
- Det första som byggdes tvingades Folkets hus-föreningen riva. Sågverkspatronerna här i Båtskärsnäs gillade inte Folkets hus.
Så det var naturligt för den spirande arbetarrörelsen att måla "Arbetare i alla land förenen eder" över scenen till det andra Folkets hus som sedan uppfördes. Sedan kom också porträtten upp av Marx, Lenin, Branting och Per-Albin Hansson.
Visslorna tjöt
Båtskärsnäs blev ett av de stora sågverkssamhällena vid Norrbottenskusten. Här bodde som mest ett 1 000-tal människor innan sågverket avvecklades på 1960-talet.
- Dom satt på var sin sida när det var fackföreningsmöten här i Folkan. Kommunisterna till vänster och socialdemokraterna till höger, säger Hjördis Alvinder.
Det var nödvändigt för arbetarrörelsen med ett Folkets hus. Sågverkspatronerna försökte stoppa mötesverksamheten, för det var bolaget som ägde marken.
När arbetarledarna försökte hålla tal från en båt utanför Haparandakajen gav bolagsherrarna order om att ångbåtarnas visslor skulle ljuda för att överrösta talaren.
Sågverket lades ner, men Folkets hus överlevde. Det fick till och med stöd till renoveringen av AB Statens skogsindustrier, Assi, de privata sågverkspatronernas efterträdare. Den vackra klockan från sågverket hänger i stora salen och går fortfarande rätt.
Tiden har stått stilla
Annars har tiden stått stilla i detta hus. Hjördis Alvinder visar scenen med de målade kulisserna som hänger i rullar under taket. Hon halar varsamt ned en.
- De har vi lånat ut till utställningar. Filmproducenter från Stockholm har också ringt har också bett att få låna kulisser.
Kulisserna är så speciella att de ställts ut på Moderna museet i Stockholm, när 1910-talets bilder skulle visas, och i Lunds konsthall. Konstnären som målade kulisserna hette Bergbom och kom från Luleå.
Skänker böcker
Intill scenen finns stora bokskåp som innehåller det gamla biblioteket. Litteraturen härstammar från sekelskiftet och kvar finns också de gamla lånejournalerna. Lånetiden var två veckor och det kostade fem öre varje veckas övertid.
- Nu har vi också ett nytt bibliotek med modern litteratur. Det är byborna som skänkt böcker och tisdagar håller vi biblioteket öppet.
I stället för fackföreningsmöten och politiska möten, dans och teateruppträdanden är det nu boule, luftgevärsskytte och ABF-studiecirklar i Folkets hus. Båtskärsnäs befolkning åldras. Inte ens PRO får ihop en ny styrelse.
Alla ställer upp
- Vi går på knäna men så länge folk jobbar gratis överlever vi. Alla ställer upp för Folkan när det behövs, säger Hjördis Alvinder.
Men någon ungdomsgård är inte Folkan längre, inga artistupptträdanden eller diskotek som lockar ungdomar.
- Ett uppträdande kostar kanske 40 000 kronor. Det går inte ihop när vi bara får ta in 150 personer, säger Hjördis Alvinder.
Så det blir "Älgblötan" som får fylla Folkets hus i höst och sedan har Hjördis Alvinder engagerat "Ortens patrask" för ett framträdande.
- Jag har samlat några för att bilda en teatergrupp som ska spela revy och sketcher. Kanske kan vi då få med några yngre.
Kan då inte biograffilm lockar de unga? Kanske en filmfestival i Baskeri med stöd av Filmpool Nord?
- Jo, projektorn finns kvar i projektorrummet men det är ingen som kan med den.
Pannbyte
Sedan måste också pannan bytas, den gamla som konverterats till pelleteldning. Hjördis Alvinder och de sex andra i styrelsen knåpar med budgeten för att få ekonomin att gå ihop.
- Förr fick vi 60 000 kronor i bidrag av kommunen, men det senaste året bara 20 000 kronor. Får vi inte fram mera pengar är det bara att stänga, säger Hjördis Alvinder.
FAKTAFolkets hus
Folketshusföreningar växte fram under 1890-talet som en del av arbetarrörelsen sedan man uppfört byggnader i Kristianstad och Malmö för att ge den socialistiska arbetarrörelsen samlingslokaler.
Folkets hus växte upp
i stora och små samhällen, främst bruksorter och industriorter, men fick en tillbakagång under 1950-talet till följd av strukturomvandlingen i samhället.
Landets ca 650 Folkets hus har varje år omkring 35 miljoner besökare och är Sveriges största mötesplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om