Just nu: Minnesstund i norska Bardufoss

Klockan 11.30 började en minnesceremoni i Bardufoss, Norge, där ungefär 300 soldater ur övningen Cold response deltar.
- Vi har beslutat att delta med all personal av respekt för våra norska kollegor som har omkommit, säger Urban Edlund, chef för Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur.

Foto: Arméns jägarbataljon

BARUDFOSS2012-03-18 11:47

Minnesstunder hålls under söndagen på flera olika platser i Nordnorge som den senaste veckan fungerat som övningsområde för 15 000 soldater från 14 länder. Från Narvik i söder till Tromsö i norr.

Den stora huvudceremonin hålls på Evenes flygbas där det norska Herculesplanet "Siv" lyfte från i torsdags.

I Bardufoss finns delar av övningsledningen. Urban Edlund har samlat ihop sina 80 man från Arméns jägarbataljon för att delta i minnesstunden, som är 60 minuter lång och leds av en militärpräst.

- Våra soldater har precis kommit in från skogen. Vi började med att ge dem en kort orientering om vad som har inträffat. Väldigt kortfattat, själva faktan om vad som har hänt överlåter vi till det norska försvaret att redogöra för, säger Urban Edlund.

Hur är stämningen?

- Alla är tagna och känner för de omkomna och deras familjer.

Hur känns det när något sådant här händer under en övning?

- Det känns onödigt. Det ska inte hända. All verksamhet under övningen är utformad så att det inte ska hända olyckor. Det känns jättetråkigt och tragiskt. Men nu får haverikommissionen komma fram till exakt vad som har hänt.

Var hålls minnesstunden?

- Vi är utomhus. Vi har strålande solsken just nu och det har ställt upp cirka 300 man. Framför mig ser jag någon form av predikstol. Det blir nog en fin stund, säger han.

Arméns jägarbataljon har avslutat övningen för sin del och kommer att flyga hem till Arvidsjaur under måndagen. Antingen med ett Herculesflyg eller med ett civilt flygplan.

Hur känns det att flyga hem?

- Det känns inget speciellt kring det. Det är inte så att vi har blivit flygrädda. Det som har hänt, har hänt då och med det flygplanet. Vi utgår från att det är fortsatt säkert att flyga, säger Urban Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!