Barndokumentär om att ta ansvar för ett djur

Kerstin, tre, blir huvudperson i filmaren Lotta Lennartsdotters barndokumentär om ett barn som får huvudansvaret för en kaninunge. Inspelningen sker nästa sommar och serien ska heta Kerstins kanin.

30 oktober 2017 12:50

Kerstin bor med sin mamma Kristina Eriksson, sin pappa Jonas Eriksson och sin lillasyster Kajsa, två, en bit utanför Avan.

Norrbottens Media har tidigare berättat om filmprojektet som Svt har nappat på. Kristina Eriksson såg artikeln och hade då även sett Lotta Lennartsdotters filmer om Astrid och Adrian. Kerstin är ju lite för ung egentligen, men hon kontaktade Lotta ändå.

Flera familjer kontaktade Lotta Lennartsdotter.Hon har samlat information från dem och besökt några.

– Jag letade efter ett barn som skulle vara fem-sex år när vi spelar in, men Kristina skrev att Kerstin är försigkommen för sin ålder och det jag främst vill se är äkta engagemang som håller serien ut. Det här är en dokumentär i tio avsnitt.

Lotta Lennartsdotter fastnade för Kerstin och hela situationen hemma hos familjen Eriksson. Där finns en lillasyster, höns och en katt och en familj med stort engagemang, så det kändes rätt.

– Dessutom tycker jag att det är viktigt att spegla barns vardag i hela landet, så jag vill att det ska märkas att serien utspelas i Norrbotten.

Huset där Kerstin bor ligger med utsikt över Lule älv.

Varför ville ni vara med?

– Det kändes som en rolig grej. Serien om Astrid och Adrian var så ärlig. De fick vara busiga och tvärs söver. Det var inte tillgjort och vi som familj tar alla möjligheter att göra roliga saker, säger Kristina Eriksson.

Kerstin tycker det ska bli roligt och spännande att vara med i en film. Hon berättade det för sin bästa kompis på förskolan. Hon tycker även mycket om djur och kaniner, som är mysiga för att man kan klappa, klia och lyfta dem. Kaninungen ska hon döpa till Rapunzel, vilket ju passar bra eftersom Fanta är en långhårig kanin. Men hon vet att djur inte är några leksaker. När Lotta Lennartsdotter frågar om hon vill leka med katten Frida, tittar hon storögt på Lotta och svarar:

– Nej, hon är ingen leksak.

Familjen har två kaniner, Fanta och Olof. Det är Fanta som när det blir dags för inspelning ska få kaninungar. Serien börjar med förberedelserna innan ungarna kommer för att fortsätta med vad som händer därefter under sommarlovet.

– Jag vill visa hur ett barn växer med uppgiften. Kerstin blir som en extramamma åt kaninungen och ansvarar för den tillsammans med sina föräldrar, Lotta Lennartsdotter.

Hon är mycket intresserad av att spegla riktiga relationer, vilket hon också kommer att skildra i den här filmen. Kerstins relation till kaninungen, till lillasyster Kajsa och till sina föräldrar.

För Kristina Eriksson var det viktigt att Lotta vill följa barnet.

Lotta Lennartsdotter förklarar att de måste portionera ut inspelningstillfällena under lovet för att Kerstin ska orka och poängterar att det är viktigt att följa barnets impulser.

– Jag kanske har en plan vad det ska handla om, men barnet kanske har en annan idé. Det är viktigt att vara lyhörd för vad som rör sig i barnets värld. När det är så här små barn så måste man följa med var de är i tiden även om det är relationerna och samspelat som står i centrum, säger hon och tillägger att Barnkanalen har ett fantastiskt bra barnperspektiv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa