"Bar honom till säker plats"

Ett hus i Säivis brann ned till grunden under tisdagen. När räddningstjänsten kom till den övertända villan hittade de en brännskadad man ute på gräsmattan som fick föras till sjukhus.

11 juni 2019 19:41

Det var omkring 09.40 som räddningstjänst och ambulans larmades om en villabrand i byn utanför Haparanda. Thomas Björkman är yttre befäl hos räddningstjänsten. Han var först på plats utanför villan i Säivis.

– När jag kom hit var byggnaden övertänd på ena långsidan, vid entrén. När jag gick fram till huset så låg en person där, säger Björkman.

Det var en man som låg på gräset. Han var vid medvetande.

– Jag tog hand om och bar honom till säker plats och sedan fick ambulansen ta hand om honom, säger Björkman och berättar mer om hur han uppfattade mannens skadesituation:

– Han är brännskadad i ansiktet och på kroppen och har blivit transporterad till Sunderbyn.

Så sade han under släckningsarbetet. Senare under tisdagen konstaterade Region Norrbotten i ett pressmeddelande att mannen kunde föras till Kalix sjukhus med lindriga skador.

Lågorna som fanns när räddningstjänsten kom till villan befann sig uppges ha börjat i entrén och spridde sig snabbt i hela villan. Björkman förstod omgående att villan inte skulle gå att rädda, trots att man hade sex enheter från räddningstjänsten på plats.

– När jag hade burit personen därifrån var hela huset övertänt. Det fanns inget att göra utan vi såg bara till att branden inte spred sig till andra hus i området, säger Thomas Björkman.

Polisen var också på plats i Säivis, men misstänker inte något brott i samband med branden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148