Ny kontrollenhet för djurskydd
Länsstyrelsen tar från årsskiftet över kommunernas ansvar för att kontrollera djurskydd och primärproduktion av foder och livsmedel.- Renägarna kommer att märka av nyordningen mest. Vi ska kontrollera djurtransporterna och slaktverksamheten mer, säger länsveterinären Greta Wilhelmsson-Alexis.
"Transporterna är ofta dåliga när renägarna samlar renar. Vi ska skärpa kontrollen", säger Greta Wilhelmsson-Alexis. Håkan Karlsson, Per-Ola Eriksson, Janne Nilsson, Patrik Havermann och Peter Johansson är beredda att hjälpa henne. FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
- Vi ville förlägga presskonferensen ute i verkligheten, säger Per-Ola Eriksson.
Fyra handläggare
Det är riksdagen som har beslutat att kontrollen av djurskydd och primärproduktion av foder och livsmedel ska flyttas från landets 290 kommuner till de 21 länsstyrelserna. Det efter kritik från EU-kommissionen som vill ha en närmare koppling till jurister och veterinär.
Rätts- och veterinärenheten på länsstyrelsen ska anställa fyra djurskyddshandläggare för uppgiften. Stationeringsorter för dem blir Luleå och Kiruna.
Direkt kontroll
- På grund av avstånden i länet blir den andra placeringsorten Kiruna. Vi kommer inte att kunna rycka ut lika snabbt som tidigare. Men handläggarna ska vara mycket kvalificerade och bra på att bedöma angelägenhetsgrad på olika ärenden, säger Patrik Havermann.
Länsstyrelsen har sedan tidigare haft hand om det juridiska, de mest komplicerade ärendena och tillståndsfrågor inom djurskydd och primärproduktion - det vill säga odling - av foder och livsmedel.
- Det nya är att vi ska utöva direkt kontroll av alla djur från de i lantbruken till får, hästar, grisar, djuraffärernas djur, djur i vilthägn, hundgårdar och husdjur, säger Greta Wilhelmsson-Alexis.
Det handlar dels om kontroller initierade av myndigheten, dels kontroller efter anmälningar om att djur far illa.
- Vi behandlar anonyma anmälningar på samma sätt som andra anmälningar.
- När det gäller foder så kontrollerar vi att kvaliteten är bra för djuren och i slutändan för människan. Likaså måste bär, grönsaker och potatis odlas på ett för människan bra sätt, säger Greta Wilhelmsson-Alexis.
Avgiftsfritt
Peter Johansson ger exempel på vad som kontrolleras vid av myndigheten initierade kontroller:
- Kvalitet och kvantitet på foder och vatten, att lokalerna är i ett bra skick så att djuren inte skadar sig, att djuren är rena och har tillräckligt med strö att ligga på.
Håkan Karlsson berättar om polisens uppgifter:
- Vi tar till exempel hand om omedelbara omhändertaganden utanför kontorstid. Länsstyrelsen tar beslut och vi verkställer.
Kontrollerna är avgiftsfria så länge den som kontrolleras följer eventuella ålägganden.
- Bara den som inte sköter sig behöver betala, säger Greta Wilhelmsson-Alexis.
Har skött sig
Bonden Janne Nilsson har haft ett gott samarbete med kommunen och förväntar sig det samma med länsstyrelsen.
- Jag har bara varit med om en kontroll. Den gällde en hyrd farmartank till vilken jag hade en egen pump, säger han.
Landshövding Per-Ola Eriksson avslutar:
- Janne har skött sig. Annars skulle vi inte ha förlagt presskonferensen hit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!