Måndagen den första juli träder många nya lagar i kraft, en av dessa har betydelse för alla bönder.
Nu får de höjd återbetalning på dieselskatten. Enligt landsbygdsministern är det ett sätt att säkerställa lönsamheten i branschen efter ett tufft år till följd av torkan.
Lantbrukare kan nu, tack vare en statlig dieselsubvention, kräva återbetalning på en viss del av skatten som man betalar för att tanka fossil diesel.
En privatperson som tankar sin bil med fossil diesel får betala 4 kronor och 71 öre per liter i miljöskatter för sin klimatpåverkan. Lantbrukare kan, tack vare en statlig dieselsubvention, kräva återbetalning på en viss del av skatten – en summa som i dag ligger på 1 krona och 43 öre per liter diesel, enligt tidningen Lantbruk.
Den första juli i år höjs ersättningen med ytterligare en krona, till 2,43 kronor litern, vilket ska gälla åtminstone till årsskiftet. Återbetalningen på skatten gäller för lantbrukare och även för skogsbrukare.
Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson driver ett jordbruk i Bälinge utanför Luleå. Hon har varit bonde i hela sitt liv och hon säger att hon lever i en dröm.
– Vi har valt att driva ett mindre jordbruk. Vi har 58 nötkreatur varav 18 mjölkkor, 25 får och 20-talet getter, en häst, hund och katt.
Förutom alla djuren driver paret besöksverksamhet och i framtiden kommer även ett café finnas på gården.
– Vi ska även ha ett bröllop på gården - ett riktigt bondbröllop, säger Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson.
Tanken är också att någon gång i framtiden kunna producera ost främst från mjölkkorna, men även från getterna.
– Framför allt sneglar vi på att i framtiden hålla kurser i hur man tar hand om mjölken från bo och get, säger Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson.
Att hon och sambon Thomas Holmbom nu får återbäring på dieselskatten gör inte att dom kan ligga på latsida och titta på när pengarna trillar in.
– Nää, inte alls, men det är ändå väldigt positivt och någonting som är välkommet, säger Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson.
Hon berättar att det går cirka 6 000 liter diesel varje år. Återbäringen för hennes del skulle betyda, omvandlat i mat till korna, cirka tio höbalar.
– Det är inte mycket men pengar i återbäring för vår del eftersom vi har en relativt liten bondgård men beskedet är ändå en glad överraskning, säger hon.
Bönderna är enormt beroende av väder och vind för att skördarna ska bli så bra som möjligt när höet ska bärgas. Djuren som bor på den bondgård som Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson driver äter cirka 5-600 höbalar per år. Blir det för lite hö måste de köpa och blir det för mycket säljer hon balar till andra.
Förra sommaren var det stor brist på hö i södra Sverige och det var nära att det även drabbade Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson.
– Första skörden var inte alls bra. Den andra skörden räddade oss kan man säga.
Så här säger Landsbygdsminister Jennie Nilsson till SVT om den nya lagen som kommer att gälla fram till nyårsskiftet.
– Lantbruket har haft ett tufft år med torka och har lönsamhetsproblem i branschen. Det här är det mest effektiva sättet att kortsiktigt göra något åt lönsamheten. Det är också ett sätt att säkerställa lönsamheten för jordbruket som konkurrerar med länder där man har betydligt lägre bränslekostnader.