Avslöjar: Bärplockare greps – misstänktes för spioneri

Tre utländska bärplockare greps i Överkalix under förra veckan och har suttit anhållna misstänkta för spioneri. De två männen och kvinnan har nu försatts på fri fot och förundersökningen har lagts ned.

6 september 2017 20:19

Såväl säkerhetspolis som åklagare är mycket förtegna med omständigheterna kring ärendet och om orsaken till misstankarna mot de tre bärplockarna – vilket emellertid inte är ovanligt i den här typen av fall.

– Vi har tagit över ett ärende av polisen. Men tyvärr kan vi inte gå in på detaljer, säger Säpos pressekreterare Sofia Hellqvist.

Klart är dock att de tre bärplockarna greps av gränspolisen efter E10 utanför Överkalix under onsdag förmiddag förra veckan. Enligt gränspolisens chef Marcus Nilsson handlade det från början om en vanlig utlänningskontroll – något som under senare tid har utförts i stor omfattning i länet på grund av de många utländska bärplockarna:

– Eftersom inte alla papper verkade helt solklara beslutades det om en fördjupning inne på polisstationen i Överkalix. I samband med den uppkom en misstanke om brott. Resten är Säpos bord, säger Marcus Nilsson.

De tre anhållna fördes till polishuset i Luleå där de fick tillbringa natten i arresten. Deras bil beslagtogs också. Efter ytterligare förhör släpptes de under torsdagen.

– Rubriceringen på ärendet var spioneri alternativt olovlig underrättelseverksamhet. Men inget kom fram i förundersökningen. Så då lades förundersökningen ner, säger Agneta Hilding Qvarnström, chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

Kvarstår några misstankar?

– Nej, som jag sa har förundersökningen lagts ned. Det innebär att misstankar saknas, säger Agneta Hilding Qvarnström.

Norrbottens Media har träffat två ortsbor som är nära bekanta med bärplockarna. De vittnar om att de tre har blivit illa berörda av händelsen.

– De är hederliga människor som under många år har kommit hit på somrarna för att här är lugnt och tryggt. Först skrattade de. Men när de fick veta vad de anklagades för blev de oroliga, säger Svetlana Asserfelt.

Hon och maken Bengt Asserfelt kan överhuvudtaget inte förstå hur misstankarna har kunnat uppkomma. Men de har funderat på om det kan hänga ihop med att de själva visade bärplockarna till ett bärställe nära ortens tevemast, där den intilliggande vägen bara får användas av behöriga.

– Värst är i alla fall att ingen har bett om ursäkt för att de greps, säger Bengt Asserfelt.

Bärplockarna själva har rest hem och har undanbett sig intervjuer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Engström-Andersson

Ämnen du kan följa