Uppdaterad: Björnunge söks i Älvsbyn

UPPDATERAD
En övergiven björnunge irrade omkring nära centrala Älvsbyn på måndag kväll. Polisen misstänkte först att mamman var ihjälkörd men flera vittnen hade sett honan på nära håll.– Ungen skrek som ett litet barn, säger Ivar Skavik, Arjeplog.

Foto: Ivar Skavik

Ävsbyn2011-05-16 19:37

Polisen fick in flera tips om björnungen, som hade observerats intill Riksväg 94 i närheten av Kanisberget vid klockan 16.30 på måndag.
- Den hade vandrat längs vägen i närmare en halvtimme. Den gick ensam uppemot 300 meter, säger Thomas Shäufele, länsvakthavande befäl hos polisen. 
"Under tio kilo"
En som blev vittne till björndramatiken var Ivar Skavik från Arjeplog. På väg med hustru och dotter till Sunderby sjukhus såg han plötsligt björnungen nära hundkapplöpningsbanan, ett hundratal meter från ett av Älvsbyns större bostadsområden.
- Ungen försökte ta sig över vägen till mamman, som stod på andra sidan. Men det kom så mycket bilar.
Ivar Skavik tog bilder och försökte tillsammans med flera andra nyfikna förbipasserande mota björnungen över vägen.
- Vi gick bakom för att skrämma iväg björnungen. Den skrek och var väldigt rädd, lät som ett litet barn som hade gjort sig illa.
Fler ungar?
Men björnungen vågade sig aldrig över vägen. Samtidigt noterade Ivar Skavik att björnmamman lufsade vidare in i ett buskage på andra sidan.
- Jag vet inte om mamman drog därifrån. Hon kanske hade fler ungar.
Ni var inte rädda för björnhonan?
- Nej, men hon hade lika gärna kunnat komma rakt mot oss. Jag stod nära bilen och kunde ta skydd där. Men min dotter tyckte att det var läskigt, säger Ivar Skavik, som aldrig tidigare har skådat björn i det fria.
När NSD griper in...
Polisen kallade in en eftersöksgrupp och misstänkte först att björnmamman hade blivit påkörd av tåget längs med stambanan eller Pitebanan.
Men när NSD gjorde dem uppmärksamma på att ögonvittnen hade sett björnhonan i området, kunde eftersöket avblåsas.
- Tack för det tipset! Det fanns inga spår efter björnmamman längs banvallen, så hon kan inte ha blivit påkörd, säger Thomas Schäufele, polisens länsvakthavande befäl.
Inga fler observationer gjordes av björnungen eller mamman på måndag kväll.
- Vi backar hem nu och låter naturen ha sin gång. De kommer att hitta varandra under natten, säger Thomas Schäufele vid klockan 21.30 på måndag kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om