Från och med den 1 januari 2025 gäller en ny lag för textilavfall. Nu ska allt textilavfall sorteras och samlas in separat. Om textilavfallet är trasigt eller smutsigt ska det slängas i specifika textilcontainrar, som nu finns på återvinningscentraler. Däremot om textilen är hel och ren ska den återbrukas. Rickard Widman är produktionsledare på återvinningscentralen i Boden och han ser positivt på den nya lagen.
– Det som är bra med det här är att det hamnar under kommunens ansvar, så vi får koll på var avfallet hamnar sen. Det kommer inte skickas med någon båt till Afrika eller grävas ner i marken. Det blir en sund hantering, säger Rickard Widman.
Att det slängs mycket textil i restavfallet är något som Bodens kommun har kunnat se i så kallade plockanalyser, som görs med jämna mellan rum.
– Vi samlar in avfall från lägenheter och villor och tar prover på det. Sen analyseras det vad som har kastats fel och där ser man bland annat textiler i restavfallet, säger han.
Vad händer om man slänger textiler i vanliga sopor nu efter 1 januari?
– Om det har slängts i restavfallet så blir det en felsorteringsavgift, så är det med allt som slängs fel, det blir en avgift. För någon måste sortera det sen och det är en kostnad som den som gör fel måste ta, säger han.
Elisabeth Johansson är på plats på återvinningscentralen i Boden för att återbruka och sortera textilavfall från ett dödsbo. Hon har koll på den nya textilavfallslagen.
– Jag tycker det är bra med denna lag men den är också lite rörig. De säger att man inte får slänga trasiga kläder, de ska också återvinnas, men om det är strimlor vad gör man då?
– Annars är det bra. Mycket slängs i brännbart och det är ju plast i en del material. All plast går inte att bränna, därför tycker jag det är bra att det sorteras separat, säger hon.
På återvinningscentralen är det även många som slänger skräp efter helgerna. Två vanligt förekommande fel som Rickard Widman märker av är plastgranar samt plastprodukter såsom pulkor ska slängas.
– Gällande plastjulgranar ska det slängas som järnskrot, då de har en metallstomme i mitten – inte brännbart, där många väljer att slänga den.
Pulkor och andra produkter som är gjorda av plast väljer många att slänga som plastförpackning men i själva verket ska den sorteras som brännbart.
– I behållaren för plastförpackningar ska endast förpackningar av plast vara, därför ska plastpulkor slängas i brännbart. Förpackningar är ett producentansvar. Om alla förpackningar sorteras rätt blir det en inkomst för kommunen, men slänger vi det i brännbart blir det en kostnad för förbränning och den kostnaden hamnar ju tyvärr på medborgarnas räkning.
Att guida människor rätt gällande avfallshanteringen på återvinningscentralen är en stor del av Rickard Widmans jobb.
– Vi får påminna folk varje dag, för det är en djungel det här med avfallssortering, säger han.