Småskaligt för miljön

I Avan har skogsbonden Tommy Andersson byggt en fliseldad fjärrvärme-anläggning. Byns skola, som tidigare värmdes med el, har nu anslutits till anläggningen.- Det här är framtiden, bätt-re både för ekonomin och mil-jön, säger Åke Stenlund, projektledare vid Luleå kommun.

Den fliseldade pannan och kringutrustningen är i stort sett helautomatiserad. "Viss tillsyn krävs ju förstås för att hålla koll.           Men det är ett driftsäkert system. Mest nöjd är nog min fru. Vi eldade med ved tidigare och nu slipper hon allt besvär med veden", säger Tommy Andersson.FOTO: Pär Bäckström

Den fliseldade pannan och kringutrustningen är i stort sett helautomatiserad. "Viss tillsyn krävs ju förstås för att hålla koll. Men det är ett driftsäkert system. Mest nöjd är nog min fru. Vi eldade med ved tidigare och nu slipper hon allt besvär med veden", säger Tommy Andersson.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

AVAN2011-01-21 06:00

Tommy Andersson i byn Avan, på södra sidan om Luleälven i Luleå kommun, driver jord- och skogsbruk tillsammans med sina två söner.

Sedan september är hans fliseldade fjärrvärmeanläggning i drift. Förutom att att sju bostadsfastigheter i byn och hans spannmålstork är anslutna förser anläggningen nu också byns skola med värme och varmvatten.

Stor besparing
- Det här är en väldigt bra lösning. Skolan värmdes tidigare med en elpanna. Men kommunen har ju ett uppdrag att minska elberoendet. Det fanns planer på att installera
i bergvärme, till en investeringskostnad på över en miljon kronor. När Tommy drog i gång det här såg vi det här som en bra möjlighet, säger Åke Stenlund.

- Skolan har förbrukat cirka 500 kWh årligen. Nu behövs det el varken till uppvärmning eller till att värma tappvarmvatten. Det blir en stor besparing och naturligtvis fördelaktigare ju högre elpriserna blir, säger Bengt Ranneberg, driftchef vid Luleå kommuns tekniska kontor.

Både han och Åke Stenlund hoppas att fler entreprenörer ska följa Tommy Anderssons exempel och satsa på småskaliga fjärrvärmeanläggningar.

Satsar på egen råvara
- I centrala Luleå har vi ju det befintliga fjärrvärmenätet. Men ute i byarna är det här en bra lösning - bra både för ekonomin och
miljön. Skogen är en förnyelse-
bar energikälla och förutom transporterna är det här helt koldioxid-
neutralt, konstaterar Åke Stenlund.

- I och med att jag har skogsmaskiner och skog är det här ett bra komplement. För närvarande köper vi flisen. Men enligt planerna ska vi köpa en egen flistugg. Då får vi bränslet från egen skog och från gallringar och hyggesrensningar som vi gör på entreprenad. Vi har grävt kulvertarna och byggt huset till pannan själva, säger Tommy Andersson.

Dieseldrivet elverk
För att få maximal driftsäkerhet
ska han installera en oljebrännare som backup och även sätta in ett dieseldrivet elverk som går igång automatiskt om det blir strömavbrott.

Det går åt cirka tre kubikmeter flis per dygn när det så kallt som nu, 20 minusgrader.

Pannans effekt är på 500 kW och enligt Andersson medger kapaciteten anslutning av ytterligare ett tiotal villor.

- Men kulvertkostnaderna är höga. Husen får inte ligga för utspridda om det ska bli ekonomiskt rimligt, säger han.

Säkert system
Pannan och kringutrustningen är i stort sett helautomatiserad.

- Viss tillsyn krävs ju förstås för att hålla koll. Men det är ett driftsäkert system. Mest nöjd är nog min
fru. Vi eldade med ved tidigare och nu slipper hon allt besvär med veden, säger Tommy Andersson leende.

Fakta Småskalig fjärrvärme av biobränsle

➤ De förutsättningar som måste uppfyllas för att en by ska kunna utnyttja en fjärrvärmeanläggning av den här typen på ett lönsamt sätt är att helst ett 30-tal fastigheter eller fler med vattenburen värme finns i byn och att kostnaden för anläggningen av fjärrvärmekulvertar inte blir för hög.

➤ Det är en fördel om pannorna som används kan eldas med råflis. Råflis kan enkelt produceras lokalt genom flisning av sly och annat skogsavfall, eller tas från lokala sågverk. På det sättet behöver inte bränslet transporteras långa sträckor som är fallet med förädlade biobränslen som till exempel pellet. Transporterna innebär fördyringar och ökad belastning på miljön.

➤ Norrbotten är rikt på skogsråvara. Spill från skogsindustrin är en förnyelsebar energikälla som kan ersätta el för uppvärmning av hus och tappvatten. Småskaliga fjärrvärmeanläggningar ute i byarna skulle inte bara innebära en omfördelning av energikonsumtionen till en förnyelsebar, långsiktigt hållbar energikälla som inte bidrar till ökade koldioxidutsläpp. Här finns också en stor potential för att skapa lokala arbetstillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om