Morgonsena bilister kör fort på byavägen

”De beter sig som de är kungar på vägen”, säger Elias och Melvin Segerlund, Elias Sundström och Hanna Nygård. De är alla elever på Avanskolan och cyklar eller går varje dag på byavägen i Avan där många bilister håller alltför hög fart.

Anton och Emlia Öberg har ställt ut familjens trehjuling intill vägen för att få bilsterna att tänka till.

Anton och Emlia Öberg har ställt ut familjens trehjuling intill vägen för att få bilsterna att tänka till.

Foto: Marianne Westin

Avan2018-10-05 06:00

Lars och Inger Holmström som bor utefter vägen är också arga på bilisterna.

– Det går i 100 ibland när det är bråttom innan färjan lägger ut på morgnarna, säger Lars Holmström.

Avan är en av de byar i Luleå kommun där byavägen är omgjord till ”bygdeväg” eller ”bymiljöväg”.

Trafikverket hoppas att på de ställen där man målar vägen till en dubbelriktad körbana där två bilar inte kan mötas, ska trafikanterna på vägen ta större hänsyn till varandra. På bygdevägen finns bredare vägrenar och avsikten är att bilisterna ska använda dessa för att kunna mötas.

Förutsättningen är naturligtvis att det inte går så fort att bilisterna inte hinner styra undan och att det inte finns andra trafikanter i vägen på vägen. Skolbarn, till exempel.

– Det är ett under att det inte har skett några olyckor hittills, säger Lars Holmström.

Elias och Melvin Segerlund och Elias Sundström bor i Avan och Hanna Nygård bor i Selet. De tycker att det känns farligt i trafiken på Avans byaväg.

– De som bor i byn kör långsammare, tycker visserligen Avaneleverna, men många kör för fort.

Avans skola har ett 60-tal elever från förskoleklass och upp till och med sjätte klass. Skolan i sig ligger en bit in från byavägen, men de elever som inte kommer med skolskjuts passerar eller rör sig på byavägen. På fritiden cyklar eller går barnen från trakten på vägen.

Anton och Emilia Öberg bor med sina barn alldeles intill vägen.

– Det är fruktansvärt, helt galet, tycker Emilia Öberg.

– Byavägen är den enda vägen där man kan ta sig fram i byn och att gå där med en nyfödd i vagnen och en fyraåring på cykel är jättehemskt.

Utanför familjen Öbergs hus har Trafikverket placerat två trafikhinder som tillsammans bildar en chikan. Problemet är bara att trafikhindren med hastighetsskyltarna är placerade på vägrenen. Det i sin tur leder till att den som går med barnvagn eller cyklar på vägrenen, måste ut i den enda körbanan för att passera hindren.

– Det är visserligen skyltat 30, men nog kör bilarna hellre 70 där, säger Emilia Öberg.

Hon har vänt sig till Trafikverket för att något ska göras för att få ner hastigheten på byavägen. Honhar även kontaktat polisen och bett dem visa sig i byn för att få bilisterna att sakta ner.

– Jag kommer att fortsätta att agera för att få bilisterna att köra saktare.

Fakta/Bygdeväg Trafikregler/vad gäller för en bygdeväg

• En bygdeväg, också kallad bymiljöväg, är en befintlig lågtrafikerad väg som målas och skyltas så att det blir tydligare för trafikanterna att de måste samsas om utrymmet och ta hänsyn till varandra.

• Bygdevägen består av en dubbelriktad körbana i mitten, så smal att två bilar inte kan mötas på den, och en vägren på varje sida.

• Vid möte mellan motorfordon får vägrenen användas tillfälligt om detta kan ske utan fara.

• Vägrenen är bredare än vanligt så att oskyddade trafikanter förfogar över en tydligare plats. Vägrenen ska användas av gående, cyklister och ryttare.

• Du ska använda körbanan när du kör bil eller annat motorfordon.

• Om vägrenen är tillräckligt bred ska du använda vägrenen när du går, cyklar, kör moped (klass I och II), rider, kör ett fordon konstruerad för en maxhastighet av 40 km/timme, eller ett fordon förspänt med dragdjur.

• Om det behövs för att underlätta framkomligheten för annan trafik, får du använda vägrenen tillfälligt även när du kör andra fordon.

• Du som trafikant ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna.

• Anpassa alltid hastigheten efter förhållandena.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!