Avan slår upp dörrarna för musiken

Han tar emot oss spelande på sitt dragspel på förstubron till den gamla Norrbottensgården i Avan. Det är kärleken till musiken gör att Per Stenelund, 57, öppnar sitt hem för musikanter från Norden.

57-årige Per Stenelund laddar inför årets första spelmansstämma som startar i dag i byn Avan. Under fyra dygn öppnar han sitt hem i släktgården Nykall. "Många musiker stannar under hela stämman. Därför har vi en kombinerad kiosk och grill i byn som håller öppet torsdag-söndag."

57-årige Per Stenelund laddar inför årets första spelmansstämma som startar i dag i byn Avan. Under fyra dygn öppnar han sitt hem i släktgården Nykall. "Många musiker stannar under hela stämman. Därför har vi en kombinerad kiosk och grill i byn som håller öppet torsdag-söndag."

Foto: Petra Älvstrand

Avan2023-08-10 06:00

Ledmotivet ur musikalen Sound of Music klingar ut över gårdstunet. Vant rör sig fingrarna över pärlemorknappar på durspelet från den klassiska instrumenttillverkaren Hohner.

I dag tjuvstartar sommarens höjdpunkt i hemmanet Nykall.

– Det mesta är klart inför Buskspel i norr. Jag har slagit lägdan. Nu finns det plats för husbilarna som är på väg, konstaterar Per Stenelund när tonerna ur melodin Edelweiss stillnat.

Vi befinner oss 22 kilometer norr om Luleå. På den södra sidan av älven lät Per Stenelunds morfars farfar bygga en Norrbottensgård. Årtalet 1854 står det inristat på en balk på övervåningen.

I det timrade tvåvåningshuset i den lilla byn Avan arrangeras varje år två spelmansstämmor. Buskspel i norr föddes 2004. Den lockar hit musikanter från södra Sverige och även några från Norge.

– De mest långväga gästerna låter jag sova över på övre våningen. Det rymmer åtta-tio personer, berättar Per Stenelund.

I gården tycks tiden ha stått stilla sedan slutet av 1800-talet. Huset värms fortfarande upp av rejäla järnspisar som sprider välkommen värme under vintertid.

Byborna betraktar Per Stenelund som en "tusenkonstnär" som kan laga vad som helst. Han driver företaget Avans svets & reparation. I sin mekaniska verkstad tar han sig bland annat an gamla traktorer.

Hemma på gårdsplanen står en nylackad T-ford från 1922. I verkstaden står ytterligare ett fordon av samma modell.

I hemmanets rymliga bonnkök hittar vi en verkstad till. På kökssoffan väntar ett dragspel på en kärleksfull restaurering.

"Det brukar ta sin tid" blir det frammuttrade svaret på frågan om hur tidskrävande reparationerna kan vara.

– Jag har ingen aning hur många dragspel som jag äger. Jag tror att det är 28, förklarar Per Stenelund.

När årets spelmansstämma inleds på torsdagen fylls varje rum i huset av musikanter. Personligen ogillar Per Stenelund begreppet folkmusik utan ser hellre att genren kallas världsmusik.

– Om vädret tillåter spelar vi utomhus. På fredagar och lördagar brukar jag släppa in allmänheten i huset - om någon vill lyssna.

Hur många musikanter som dyker upp är okänt. Det säljs inga biljetter eller tas ut avgifter.

– Vi försöker hålla det så enkelt som möjligt utan konstigheter. För mig är det ett av årets höjdpunkter. Det är roligt när det kommer mycket folk. Några av besökarna brukar urskulda sig att de inte har med sig något instrument, men då plockar jag fram både dragspel, nyckelharpa eller fiol. Det blir roligare ju fler som spelar.

När vi besöker Avan är förberedelser i full gång. Det bakas och fejas inför lördagens skördemarknad Höslaget.

Mitt emot byns föreningshus är ängen nyslagen.

– Byn lever upp under Höslaget. Skördemarknaden betyder mycket för stoltheten i byn, men det är så mycket som ska fixas på kort tid att ingen bybo kommer undan. Nu håller vi på att sätta upp skyltar för att undvika parkeringskaos, berättar John Fabricius, ordförande i Avans intresseförening.

Arrangemanget föddes 1999. Hur många besökare som lockades till förra årets marknad har arrangörerna ingen aning om, men de har järnkoll på antalet bilar.

– I fjol kom det 700 bilar. Varje år slår vi tre ängar som förvandlas till parkeringar. Intäkterna går till byns föreningar, förklarar John Fabricius.

Avan har runt 400 invånare – om man även räknar in närområdet mellan Bälinge i söder och Unbyn i norr.

Historien om Avan

Avan betyder, enligt Rietz dialektlexikon, "trång vik av sjö eller ström". Det kan förekomma i sjönamn, särskilt i norra Norrland.

Det finns 20-tal företag i byn som har en lång historia. Tack vare ett välutvecklat laxfiske med egen fångstteknik var Avan länge en välmående by. Redan på 1500-talet skeppades delar av fångsten ned till Stockholm.

I dag finns inte längre de gamla stakagårdarna kvar som en gång lurade in fisken in i nätet utan det är Vattenfall som rår över fiskerätten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!