Åttonde dödsolyckan sedan 1985

Den olycka som kostade Julia Markström livet markerar också en svart dag för LKAB. Det är den åttonde olyckan inom gruvbolaget med dödlig utgång sedan 1985.

Under onsdagen hålls en tyst minut inom hela LKAB:s verksamhet för att hedra omkomna Julia Markström.

Under onsdagen hålls en tyst minut inom hela LKAB:s verksamhet för att hedra omkomna Julia Markström.

Foto: Magnus Pehrsson

Kiruna2018-07-31 19:44

Förtydligande: När texten skrevs hade Norrbottens Media gjort en sammanställning utifrån vårt digitala arkiv om de dödsolyckor som drabbat LKAB sedan 1985. I arkivet fann vi de åtta som nämns i artikeln. Vi har tagit emot flera mejl från personer som uppmärksammat oss om att det inträffat fler olyckor än så med dödlig utgång. Vi arbetar just nu med att bekräfta dessa uppgifter då vi måste gå tillbaka till fysiska arkiv.

Under onsdagen hålls en tyst minut hos samtliga LKAB:s verksamheter för att hedra bortgånga Julia Markström och vd Jan Moström kommer att besöka Svappavaara och delta i flera möten under dagen. På gruvbolagets hemsida säger Jan Moström att olyckan är ett stort misslyckande.

– Att en människa dör på jobbet är det värsta som kan hända oss i LKAB. Vårt arbete med Säkerheten först går ut på att alla ska kunna återvända hem friska och trygga efter arbetsdagens slut. Därför är en dödsolycka ett stort misslyckande för oss, och LKAB ska medverka fullt ut i utredningen av händelsen, parallellt med våra egna undersökningar för att säkra att en liknande händelse aldrig ska kunna ske igen.

Olyckan är den första med dödlig utgång hos LKAB sedan 2010 då 21-åriga Fredrik Oskarsson Rantavaara och hans far Kenneth, 52 omkom sedan en korg släppt från mobilkranen. Sedan några dagar tillbaka finns två inspektörer med särskild kompetens för denna typ av olyckor från Arbetsmiljöverket på plats i Svappavaara. Uppgiften är att utreda orsaksförloppet och säkerställa att inget liknande ska kunna inträffa igen.

– De ser över olycksplatsen och talar med folk. Vad vi på Arbetsmiljöverket gör generellt i sådana här fall är att försöka bilda oss en uppfattning om hur det här förfärliga har kunnat ske, säger Peter Burman.

Han är tillförordnad avdelningschef på inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket. Han vill inte uttala sig specifikt om olyckan i Svappavaara eftersom den utredning som sköts av särskilda inspektörer faller under samma förundersökningssekretess som polisen.

– Just eftersom man utreder om det är ett arbetsmiljöbrott som begåtts, säger han.

Exakt hur lång tid utredningen kan ta går inte att svara på nuläget, menar Peter Burman.

– Det kan ta allt ifrån några veckor till ett par månader.

Om inspektörerna skulle finna skäl för misstanke om brott så lämnas undersökningen vidare till en åklagare. Lika så LKAB:s egen utredning samt polisens.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att av de 115 personer som omkom i arbetsplatsolyckor 2015-2017 var 15 av dessa fallolyckor vilket gör det till den näst vanligaste typen av olyckor.

– Trots detta får vi ständigt in tips och anmälningar runt om i hela landet om brister. Jag har väldigt svårt att förstå att man som arbetsgivare låter personer arbeta utan fallskydd, säger Peter Burman.

Fotnot: Förlorad kontroll över transportmedel för vägtrafik är den vanligaste typen av arbetsplatsolycka med dödlig utgång där 39 personer omkom under perioden 2015-2017.

Dödsolyckor inom LKAB 1985-2018

Oktober 1985: Tre elektriker dör i en gruvgång på 586 meters nivån i LKAB:s Kirunagruva. Männen hade koloxidförgiftats.

Augusti 1993: Ett klippblock släpper från hög höjd i Kirunagruvan och träffar en man vid stigortsbrytning.

Juli 1995: En elektriker i Kirunagruvan avlider när han hamnar under kabeltrumma med en vikt på över 800 kilo.

Januari 1997: En man avlider i malmbergsgruvan när ett jättelikt klippblock rasar över hans bil.

Maj 2006: 27-årige Teemu Saarensilta omkommer i Kirunagruvan när ett klippblock rasar ner på armen till en lyftkorg när han utför skrotningsarbete.

Februari 2008: Lars Emil Nilsson omkommer i LKAB:s Kirunagruva sedan ett större ras begravt hans lastbil.

Maj 2010: Två män omkommer när de inspekterar ett schakt ner till 1136-metersnivån i gruvan i Malmberget.

Juli 2018: 21-åriga elektrikern Julia Markström omkommer i LKAB:s kulsinterverk efter en fallolycka där en gallerdurk ger vika under arbete med en travers.

Källa: Norrbottens Media/NSD/Norrbottens Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om