Miljöpartiet var fyllt av självförtroende och framtidstro under sommaren 2014. I maj hade MP blivit näst största parti i valet till Europaparlamentet, där mer än 15 procent av de som röstade valde de gröna.
Samtidigt gick Feministiskt initiativ starkt i opinionen och såg ut att vara på väg in i riksdagen. Kanske var det i ett försök att erövra några av de rosa väljarna som Åsa Romson valde att lägga stor vikt vid genusfrågor i sitt tal i Almedalen.
Hon tog upp flera exempel på att kvinnor inte har samma möjligheter i samhället som män och sade sedan något som kom att sticka i många ögon:
"Och här misstänker man ju att när det framför allt är vita, heterosexuella, medelålders män som sitter på makten, ja då är risken att samhället byggs utifrån normen om vita, heterosexuella, medelålders män, och det blir fel. För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders män utan människor, ni vet sådana som har lika värde men som är olika på alla möjliga sätt."
Åsa Romson konstaterade också att män släpper ut mer kolioxid än kvinnor. Hon sade att män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer och är "mindre intresserade av att förändra sitt beteende för att skona klimatet".
"Mycket förenklat kan man säga att klimatförändringarna orsakas av rika män, men drabbar fattiga kvinnor... Dagens passiva klimatpolitik är att sätta lata mäns intressen framför kvinnor och barns.
Det måste ifrågasättas."
Talet möttes av starka reaktioner, inte minst från borgerliga och liberala ledarskribenter. I höstens riksdagsval hade också Miljöpartiets framgångsvåg avtagit. Partiet stannade på 6,9 procent och backade därmed nästan en halv procentenhet jämfört med valet 2010.
Det blev i alla fall en plats i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Och Fi kom med sina 3,1 procent inte in i riksdagen.
Åsa Romson avgick under förra året som språkrör i Miljöpartiet och ersattes av Isabella Lövin.