Tidigare S-toppen Peter Rydfjäll hoppade av och blev Sverigedemokrat. Nu kandiderar han till kommunfullmäktige då han tycker att SD är det parti som står honom närmast ideologiskt. Men när det gäller partiets syn på rennäringen håller han inte med.
– Jag tycker den är onödigt hård och alldeles för generell, säger Peter Rydfjäll som själv har insyn i rennäringen.
– Många av mina bästa kompisar är samer. Min mor har haft skötesrenar. Jag var ute i påsk senast och flyttade ren tillsammans med min gode vän och hans sameby.
Ser du det som ett problem att du inte delar din partis åsikt i den här frågan?
– Nej, jag ser inget problem med det. Det finns inget parti någonsin där alla har tyckt likadant. Jag ser det utifrån den miljö och det samhälle jag bor i. I Arvidsjaur finns inget vi och dem-förhållande mellan samer och icke samer.
Kommer du lyfta din åsikt med partiet?
– Ja, jag hade tänkt kontakta någon i ansvarsposition. Samtidigt är landsbygdsprogrammet taget i gängse ordning och man kan inte glädja alla samtidigt. Naturligtvis är det någon som tyckt att det är en jätteviktig fråga i deras område medan jag sitter i Arvidsjaur och tycker att det här är en icke-fråga. Vi har inga motsättningar.
Riksdagsledamot Eric Palmqvist (SD) menar att kritiken mot rennäringen har sin grund i den dialog som partiet fört med norra Sveriges kommuner och näringsidkare.
– Landsbygdsprogrammet är något som tillkommit efter ganska långt arbete. Den bygger på den dialog som vi fört med kommuners politiska företrädare, företag, branschorganisationer och liknande. Den röda tråden vi ser är att dessa dialoger i norra Sverige uttryckt rennäringens särrättigheter som ett problem, säger han.
Men hur de upplevda problemen med rennäringen ska åtgärdas vet han inte i nuläget.
– Vi har inte riktigt landat i vilka förändringar vi vill göra utan vi har snarare identifierat att detta är ett problem och i vårt landsbygdsprogram då fastställt att det bör adresseras på något sätt. Det pågår en parlamentarisk utredning om renbeteslagen och vår ställning där är den att alla företag och människor ska ha samma rättigheter att bruka vårt land oavsett vilken näring man sysslar med. Dels vill vi värna om allemansrätten och dels handlar det om en likhet inför lagen, säger Palmqvist.