Nedlagd järnväg återuppstår
ARVIDSJAUR. Efter snart 20 år i malpåse är den 7,5 mil långa järnvägen Arvidsjaur-Jörn på väg att återuppstå.- Den besiktning som nu gjorts visar att banan är i förvånansvärt bra skick, säger Ulf Eliasson, vd på Inlandsbanan AB.
Intresserade skogsföretag
Banverket har vid flera tillfällen ansökt om att få riva spåret, men länsstyrelsen har hela tiden sagt nej.
I tider med kraftigt stigande oljepriser visar det sig nu att länsstyrelsen motstånd var riktigt.
- Flera skogsföretag vill börja transportera på den nedlagda banan. Det gäller torv från Saltmyran och massatimmer från inlandet till Piteås pappersbruk. Sedan pågår det omfattande gruvprospektering längs banan, säger Ulf Eliasson.
Biltestverksamheten har uttryckt önskemål om att frakta testbilar på tåg. Det finns också intresse från intressenterna bakom Blaikengruvan i Sorsele kommun att efter rekonstruktionen börja frakta malmslig på tåg via Jörn till Rönnskärs smältverk.
Höga dieselpriset
I närheten av Glommersträsk planerar Lundin mining en zinkgruva och har uttryckt en önskan att få tillgång till järnväg.
- De höga dieselpriserna gör att alla som har bulktransporter ser över om det finns alternativ till lastbilstransporter, säger Ulf Eliasson.
"Förvånansvärt bra skick"
Veckan före midsommar besiktade experter från Banverket och Inlandsbanan AB den nedlagda järnvägen. Efter besiktningen ska en kalkyl upprättas för att se hur mycket pengar som krävs för att få banan i trafikdugligt skick.
- De rapport jag fått är att banan är i förvånansvärt bra skick. Det är inte heller som mycket växtlighet som måste tas bort. Klart är dock att det måste bytas en del slipers, säger Ulf Eliasson.
Krav avgör priset
Prislappen på banans återuppståndelse är beroende på vilken standard som ska uppnås.
- Vi kan ju börja att använda banan som et industrispår med 40 kilometer som högsta hastighet och 22,5 tons axellast. Då krävs det inte så mycket pengar. En tidigare undersökning visade att det skulle kosta 90 miljoner kronor och det är en liten summa i järnvägssammanhang, säger Ulf Eliasson.
Om det går att få fram pengar till banan kan upprustningen starta nästa sommar.
- Då kan vi komma igång med trafik 2010. Redan kommande vinter planerar vi att använda delsträckan Arvidsjaur-Nordlunda för järnvägsvintertester, säger Ulf Eliasson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!