Bataljonens verksamhet kommer troligen att flyttas till K3 vid Karlsborg, enligt Bjarne Hald, facklig representant för Officersförbundet vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.
- Man tänker lägga ned arméns jägarbataljon och den luftburna bataljon som utbildas på K3, undbataljonen. Sedan ska man bilda ett helt nytt jägarkoncept, där en del av utbildningen ska genomföras på Karlsborg, säger han till TT.
- Nu kommer vi att begära ut handlingarna, med bilagor, från försvaret om hur man räknat när det gäller nedläggningen, säger Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur. - Det går inte att få en mer kostnadseffektiv utbildning än den som bedrivs vid jägarbataljonen här, säger han.
Samma inställning har Officersförbundet.
- Men det är vårt bekymmer att få igenom det budskapet. På något sätt verkar det som att oavsett vad alla fakta talar för så är det så att man bestämt sig för att stänga i Arvidsjaur, säger Bjarne Hald.
Han pekar bland annat på att alla blivande svenska officerare genomgår vinterutbildning i Arvidsjaur.
- I år har vi haft 4 000 gästnätter, och 2010 kommer vi att ha 8 000 gästnätter med vinterutbildning av svenska officerare. Den kompetensen förutsätter vi att försvarsmakten behöver ha även i framtiden. Då måste man genomföra den utbildningen någon annanstans, och det blir ju inte billigare för då får man köpa tjänsten på privata marknaden, med hotellrum och allt vad det innebär, säger Bjarne Hald.
- Det är det här som inte hänger ihop.
Jan Mörtberg, chef för Norrbottens regemente I 19, är motståndare till att flytta jägarbataljonen från Arvidsjaur.
– Jag anser att jägarutbildning ska bedrivas i subarktisk miljö. Därför tycker jag att en av de två jägarbataljonerna som aviserats i den ínsatsorganisation som försvarsmakten jobbar vidare med, ska utbildas i norra Sverige, säger han till TT.
– Dessutom är Arvidsjaur en utmärkt plats för det, det är kanske Europas modernaste plattform för den här verksamheten. Jag tycker att det är tråkigt att Försvarsmakten anser sig tvingad att föreslå det här.
Både vintern och ödemarken talar till Arvidsjaurs fördel, anser Jan Mörtberg.
– Det är den här miljön som fostrar bra jägare och den är dessutom efterfrågad och det finns ett starkt europeiskt intresse att få komma och samöva med oss häruppe.
Två platser diskuteras nu för var jägarutbildning ska bedrivas i framtiden, Kvarn i Östergötlands län och Karlsborg i Skaraborgs län, enligt Jan Mörtberg.
Omkring 150 personer arbetar vid jägarbataljonen i Arvidsjaur, varav ett 80-tal officerare.
– Vi har varit med om den här resan tidigare och det är inte roligt att nedläggning är på tapeten igen. Det känns surt, säger Rikard Skiöld, ordförande för Officersförbundet vid jägarbataljonen.
Han är mycket kritisk till ÖB:s förslag.
– Alla omlokaliseringar inom försvaret har lett till ökade kostnader, och som försvarsmaktsanställd och skattebetalare skäms jag över att pengar hanteras på det här sättet, säger Rikard Skiöld.
Han anser att det är särintressen och personliga kopplingar som styr försvarsmaktens planering.
– Man bevakar intressen som har kopplingar till truppslag och delar av organisationen som man själv haft kontakt med, säger Rikard Skiöld.
Han hoppas att regeringen inte ska acceptera ÖB:s förslag att lägga ned bataljonen i Arvidsjaur.
– Det är den utväg vi ser nu, att regeringen ska bortse från särintressen och kollegiala hänsyn och i stället se sunt på frågorna. Vi hoppas att politikerna ska vara kloka och känner en försiktig optimism, säger Rikard Skiöld.