De lär sig bli vänner med vintern

De frustar, skriker och försöker behålla lugnet i det iskalla vattnet. En efter en hoppar de i isvaken i en liten tjärn. - Utbildningen av de internationella soldaterna är unik. Vi är ett av få länder som har kunskaperna för uppdrag i arktisk miljö med kyla och snö, säger major Tony Gustafsson, vinterenheten, K 4 i Arvidsjaur.

Fotograf: Göran Ström

Fotograf: Göran Ström

Foto:

Arvidsjaur2005-12-13 00:00
Snötäcket är tunnare än normalt. Men det är tio grader kallt och de flesta soldaterna har aldrig verkat under svåra vinterförhållanden. Möjligtvis har de sett rimfrost någon gång.

För första gången samlas 30 deltagare från elva nationer, för basic winter training i Arvidsjaur.

Under elva decemberdagar får blivande instruktörer i grundläggande förmåga att klara internationella uppdrag i snö och kyla.

- I provinser som Kosovo och Afghanistan är vintrarna tuffa, med mycket snö och många minusgrader. Befälen måste därför kunna fungera som förebilder och ta hand om sig själva och soldaterna under svåra förhållanden. Det gäller inte bara att överleva utan även att klara tuffa uppdrag, säger Tony Gustafsson.

Utbildningen ska ses som ett svenskt bidrag till Europas internationella krishanteringsförmåga. Vinterförmågan är ett säkerhetspolitiskt verktyg.

Skälen till att delta i en vinterutbildning är mycket enkla.

- Dagens europeiska försvarsmakter arbetar mer och mer med internationella insatser i krigs- och krisdrabbade länder som Bosnien, Kosovo och nu senast i Afghanistan, säger Tony Gustafsson, som själv jobbat i Afghanistan under svåra förhållanden.

- Befinner man sig på 3000 meters höjd, utan kunskaper om kyla, lever man farligt.

två utbildningsfaser

Utbildningen är uppdelad i två faser. I den första, som nu genomförs, får soldaterna lära sig hur man skyddar sig själv och kamraterna från snö och kyla. Men också om hur man tar hand om sina kamrater som blivit nerkylda och drabbats av hypotermi. Kroppen och hjärnan är utslagna och kamraten ligger i koma.

I den andra delen provas kunskaperna och hur vapen och utrustning fungerar.

- Det handlar om radio och samband, hur man skyddar utrustningen med enkla medel. Den personliga hygienen är grunden för överlevnad. Basala kunskaper i hur man klär sig, gör upp eld och söker skydd under enkla förhållanden, säger Tony Gustafsson.

- Skydd, värme och rätt mat är viktigt då man behöver mycket energi för att verka effektivt i subarktisk miljö.

MÖRKER OCH KYLA BRISTVARA

Den här gången har elva EU-länder - Polen, Irland, Slovenien, Frankrike, Estland, Holland, Österrike, Belgien, Lettland, Spanien och Sverige - samlats för vinterutbildning.

- Samtliga befäl har specialutbildning. Framöver ska de utbilda egna värnpliktiga och yrkesmilitärer som ska sättas in i internationella uppdrag, säger Tony Gustafsson.

- De flesta bor i tätbebyggda länder där ensamhet, mörker och tystnad är bristvara. Soldaterna måste därför lära sig att agera själva och i grupp i det fria. Söka skydd i det som erbjuds, utnyttja terrängen och se snön som en tillgång och inte som ett hinder.

Oftast finns inga varma tält eller and-ra bekvämligheter i fält. Soldaterna övernattar i det fria för att lära känna sin förmåga och testa sina kunskaper. De lär känna sin kropp och hur psyket fungerar. De lär sig analysera varför de gjorde fel och rätt i vissa sitauationer.

FÖRSVARETS ADELSMÄRKE

Svenska förband, speciellt de norrbottniska, har av tradition fått utbildning i att verka i vintermiljö med mycket snö och i stark kyla.

- Det är ett av det svenska försvarets adelsmärken som vi ska vara stolta över och värna om. De förband som har förmåga att verka i subarktisk miljö kan lösa uppgifter under svåra klimatologiska förhållanden, säger Gustafsson.

Efter fredagens isvaksdopp, blev det klädombyte och fältlunch tillagad på traditionella jägarkök. Därefter skidor på för vidare färd, ?helgfirande? och övernattning med stjärnhimlen som tak. Målet var en myr som är känd som ett kallhål.

- Det kan vara neråt 40 grader på just den platsen. Ett bra tillfälle att testa hur man fungerar utan en trygg, varm och ombonad reträttplats, säger Tony Gustafsson.

- Givetvis finns vi från K 4 tillgängliga dygnet runt i terrängen om någon inte klarar övernattningarna.

Instruktörer finns på plats, kontrollerar och registrerar fel och brister för en senare genomgång. Syftet är att varje soldat ska klara sig själv. De 30 soldaterna kommer tillbaka nästa år för att komplettera vinterutbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om