Bröt lårbenet på sjukhuset – fick vänta på ambulans i 56 minuter

Tyra Nilsson, 85, bröt lårbenet när hon föll i matsalen vid Sunderby sjukhus. Men i stället för att hon fördes direkt till akuten ett 50-tal meter bort beställdes en ambulans – från Boden. Först 56 minuter senare fick Tyra lämna det kalla stengolvet.

Foto: Linda Wikstrom

Arvidsjaur2019-09-23 06:00

Det var i början på augusti som Ingvald Nilsson från Arvidsjaur, 87, besökte Sunderby sjukhus för att göra en undersökning på urologen. Medan han genomgick sin undersökning väntade frun Tyra i matsalen.

– Proverna visade att jag inte hade några tumörer, jag var fylld med glädje när jag gick mot entréhallen för att meddela min fru, säger Ingvald Nilsson.

Men glädjen försvann snabbt när han inte hittade sin fru där de skulle mötas. Efter ett telefonsamtal fick han reda på att hon låg på det kalla stengolvet i sjukhusets matsal. Tyra hade halkat och brutit lårbenet.

– När jag hittade henne hade hon legat på stengolvet i 15 minuter, hon hade fått moraliskt stöd av en yngre kvinna i matsalen. Men hon hade svåra kramper och smärtor.

Ingvald Nilsson stegade snabbt mot akutavdelningen nära platsen där Tyra ramlat.

– Jag bad dem hämta en bår och hjälpa min fru som låg 50 meter bort på samma plan.

Men personalen på akutmottagningen på Sunderbyn berättade att de inte hade rätt att lämna avdelningen för att hjälpa 85-åringen.

– Det är endast ambulanspersonalen som är utbildad på smärtlindring och lastning av skadad människa på bår fick jag som svar, berättar Ingvald Nilsson.

En ambulans som befann sig i Boden var larmad och på väg mot Sunderby sjukhus.

– Jag fick höra att två personer som jag tror var patientvärdar blivit stoppade från att hjälpa min fru när de kommit med en rullstol. Jag kände mig maktlös när jag inte kunde göra annat än att hålla min livskamrats hand medan hon låg på stengolvet och led.

När ambulanspersonalen från Boden anlände fick de upp Tyra Nilsson på en låg specialbår med hjul. Ingvald Nilsson bad personalen att skjutsa henne inomhus till akutmottagningen för att undvika skakningarna på den ojämna stenläggningen utanför entrén. Men det gick inte.

– De sa att min fru var tvungen att vara med i ambulansen för att hon skulle kunna skrivas in i datorn på akuten.

I stället för att skjutsa henne 50 meter inomhus kördes hon runt byggnaden i en ambulans för att skrivas in.

Enligt Ingvald Nilssons fick hans fru ligga på stengolvet i 56 minuter utan tillsyn eller hjälp från vårdpersonal innan hon fick smärtstillande och vård på akuten.

– Det här är helt oacceptabelt. Jag förstår att personalen måste följa regelverket, men regelverket saknar förnuft och empati.

Röntgenläkaren konstaterade att Tyra Nilsson brutit lårbenet.

– Han sa först att det var tur att hon ramlat på sjukhuset. Men när jag berättade om vad som skett blev han mållös.

Tyra Nilsson klarade sig med ett brutet lårben, men det hade kunnat sluta mycket värre enligt Ingvald Nilsson.

– Min fru äter blodförtunnande medicin. Vad hade hänt om hon fått en blödning i huvudet i samband med fallet? Då hade jag varit ensam i dag.

Ingvald Nilsson tycker att bristen på empati och förnuft är påtaglig när det gäller rutinerna vid olyckor på Sunderby sjukhus.

– Varför finns det inte utbildad personal och specialbårar på Sunderby sjukhus, det är ju orimligt.

Hur mår din fru i dag?

– Har man varit gift med Ingvald Nilsson i 64 år är man härdad. Hon är en stark kvinna som klarar det mesta. Men behandlingen hon fick är inte ens acceptabel för djur.

Paret kommer att anmäla händelsen till patientnämnden.

– Ingen ska behöva utsättas för det min fru var med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!