Välskriven och dramatisk thriller om bankrån i Pajala

Det är sommar, det är varmt. Och så mycket folk ute att det går långsamt att ta sig fram i kvarteren runt Kommunhuset.

"Absolut läsvärd en dag när man längtar efter en lättsam och välskriven bok med bra tempo", skriver Monika Luiksaar Lund om Daniel Åbergs "Nära gränsen – Gisslan".

"Absolut läsvärd en dag när man längtar efter en lättsam och välskriven bok med bra tempo", skriver Monika Luiksaar Lund om Daniel Åbergs "Nära gränsen – Gisslan".

Foto: Sara Arnald

Recension2021-01-14 08:17
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Daniel Åberg

Nära gränsen – Gisslan

Storytel Publishing

Det är som det brukar på Pajala marknad i början av juli. Förutom en sak: byns enda bankomat är sprängd. Några av marknadsbesökarna är i behov av mycket pengar. Snabbt. Det närmaste dygnet blir händelserikt i och omkring Pajala. 

Av en ren slump råkar Lisa vara på fel plats vid fel tidpunkt och hamnar i händerna på rånarna. Med sin sexårige son, som hon på nåder har fått ha hos sig just på marknadshelgen.

"Nära gränsen – Gisslan" är något så ovanligt som en thriller i nutid från Pajala. Det är befriande med dessa tre ingredienser; litteratur med (ofta nostalgiska) tillbakablickar är absolut viktiga, om inte annat som historiska dokument, men det finns en nutid också och boken ger motvikt.

Men perspektivet är från livets mörka sida. Persongalleriet är måttligt sympatiskt med en rånare som är "bra med barn" men trots det även en mördare. Hans rånarkompis är mindre sympatisk, och deras chef är en riktigt otrevlig typ. Även en korrupt polis finns med i spelet. 

Och stackars Lisa, hur ska det gå för henne? Hon är smart, snabb, impulsiv. Hon är faktiskt "villi ja hullu" (vild och galen) men sedan hon slutat dricka och bestämt sig för att ordna upp sitt liv, och nu i händerna på rånare, har hon nytta av sin personlighet. Pojkens pappa däremot halkar inte snett med sin trygga förankring i en laestadiansk släkt. Men han har mycket svårt för att lita på Lisa. Kanske är han en alltför stark motpart till henne? 

Boken innehåller många nutidsmarkörer, som Northlandkonkursen där även vanligt folk drogs ner efter att ha investerat i aktier i gruvbolaget. Malmbilarna som återigen går i skytteltrafik så tungt lastade att det krävts dispens från Trafikverket för att få köra på vägarna. Raj-Raj Band och IT-strul. Gränsövergången till Finland utrustad bara med en kamera – detta är före coronans tid. Rånardramat utvecklas till internationell brottslighet eftersom händelserna rör sig på båda sidor om gränsen. 

Och det är späckat med miljöbeskrivningar som gör den extra rolig att läsa för den som känner Pajalatrakten. Boken kan dock läsas med samma behållning även om man bor någon helt annanstans. 

Daniel Åberg bjuder på mycket dramatik. Boken är tajt skriven helt utan longörer. Absolut läsvärd en dag när man längtar efter en lättsam och välskriven bok med bra tempo.

Fotnot: Boken gavs först ut som Storytels officiella sommarföljetong 2019, därefter som ljudbok och i december 2020 som bearbetad pappersbok. Här recenseras pappersboken.