Trots saneringen – lössen biter sig kvar hos Lulebo

De gick in med hård arsenal i oktober, men nu är vägglössen åter och besvärar hyresgästerna på Norra strandgatan.

Problemen fortsätter i huset på Norra Strandgatan i Luleå. Fastigheten närmast i bild har i över ett års tid haft stora problem med vägglöss.

Problemen fortsätter i huset på Norra Strandgatan i Luleå. Fastigheten närmast i bild har i över ett års tid haft stora problem med vägglöss.

Foto: Viktoria Berglund

Nyheter2020-11-03 06:15

För en månad sedan hade Lulebo en egenannons i länets tidningar där de meddelade att vägglössen på Norra strandgatan 15 och 17 skulle väck en gång för alla. Fastighetsbolaget har kämpat mot vägglössen i över ett år, något som drabbat totalt tio lägenheter och två förråd i fastigheten

– Efter att ha hittat smitthärden i en av husets lägenheter, där hyresgästen inte anmält att de hade vägglöss vilket de juridiskt sett är tvingade att göra, började vi en omfattande sanering, berättar Carl-Axel Sundbaum.

Fem lägenheter utrymdes i en vecka då saneringsbolaget tog bort lister, gjorde hål i garderober och såg till att alla ställen lössen kan gömma sig i öppnades upp. Därefter sattes en tre dagar lång värmebehandling i gång samtidigt i alla lägenheter då de hettades upp till 70 grader för att döda lössen. 

– Men det hittades löss i två av de fem lägenheterna även efter den behandlingen. Så de ska köras igen med en till värmebehandling, berättar Sundbaum.

Ni meddelade i annonsen att "nu ska lössen väck en gång för alla". Nu har ni hittat löss igen. Hur känns det?

– Vi gör allt vi kan för att få bukt med de här problemen. Vi tror den här behandlingen ska hjälpa. 

Den vecka saneringen pågick inhystes hyresgästerna från de fem lägenheterna på hotell.

– De två lägenheter som nu fått tillbaka lössen kommer värmebehandlas i de sovrum som är drabbade. Då får hyresgästerna bo i övriga delar av lägenheten, de kommer inte erbjudas hotell.

Att bo på hotell utan kök kan bli kostsamt. Hur kompenserades hyresgästerna för de utgifterna?

– Vi har egentligen ingen skyldighet hitta ersättningsboende när vi gör sådana här saneringar, så att vi betalar hotell är egentligen mer än nog. Om man tittar på hyreslagen har vi gjort betydligt mer än vi som fastighetsägare måste göra.

Kostnaderna för saneringen har dragit i väg meddelar Sundbaum men vill inte gå in på hur mycket det hittills kostat. 

– Det är väldigt mycket pengar, det är det.

Tvättstugorna i andra uppgångar. Hur ser kontrollen ut av dem ut, tvättar hyresgäster från det lusdrabbade huset även i dem?

– Vi har sanerat regelbundet så det ska inte vara några problem. Vi har lusfällor även där nere och där har inte påträffats några löss. 

Vad har gjorts i lägenheten där den största smitthärden lokaliserades?

– Där har vi rivit ut in till betongen. 

De som bodde där, var är de?

 – De har flyttat.

Var de tvungna flytta?

– De blev uppsagda för avflyttning, ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!