SkidstjĂ€rnans dubbla segerrecept: ”En ny favorit”

Hon Àr förstÄs hungrig pÄ medaljer och vinster. Men Àven andra mÄl Àr viktiga för Ebba Andersson. HÀr pratar skidstjÀrnan om sitt stora matintresse och bjuder pÄ sin favoritpizza just nu.

Ebba Andersson gillar pizza.

Ebba Andersson gillar pizza.

Foto: Jens Ökvist och TT (montage)

LÀngdskidÄkning2020-06-30 07:00

Vi har sett henne jaga norskor, tider och medaljer. Men det finns en annan sida av Ebba Andersson: Det stora matintresset som hon tidigt fick med sig.

– Det Ă€r vĂ€l nĂ„t jag har blivit prĂ€glad av under min uppvĂ€xt. Just instĂ€llningen till att mat ska vara nĂ„got som Ă€r vĂ€ldigt trevligt. Jag tycker att det Ă€r vĂ€ldigt kul med vad man kan fĂ„ till med matlagning och den gemenskap man kan fĂ„ till kring en matrĂ€tt, sĂ€ger Andersson och utvecklar:

 â€“ Det handlar mer om att vid de mĂ„ltider man ska laga att göra det sĂ„ gott man kan. Men det Ă€r inte sĂ„ att om jag har en ledig dag att jag stĂ„r i timmar och provar mig fram. Det Ă€r inte pĂ„ den nivĂ„n. Det Ă€r mer att jag har ett intresse och lagar gĂ€rna god mat för att jag tycker det Ă€r vĂ€ldigt kul.

Andersson sÀger att hon Àr en allÀtare som gillar att testa nya saker. Men under sÀsongen blir det inte sÄ mÄnga tillfÀllen som landslagsgÀnget kÀkar pÄ restaurang.

– DĂ„ har vi ofta andra saker som Ă€r lite mer prioriterade. Men Ă€ven om vi Ă€r ivĂ€g pĂ„ en lĂ€gervecka, och kanske nĂ„n tĂ€vlingshelg, dĂ„ kan det bli att vi fĂ„r tillfĂ€lle att gĂ„ ut pĂ„ restaurang och Ă€ta tillsammans. Bara för att bryta av den tiden man Ă€r pĂ„ hotellet. Men för det mesta blir det den mat vi blir serverade dĂ€r vi bor.

Och det finns mÄnga i den blÄgula truppen som gillar gemenskapen kring maten.

– NĂ„gra har varit hos mig pĂ„ middag och sĂ„. I den hĂ€r klubben finns det mĂ„nga som har ett stort matintresse precis som jag. Som Charlotte (Kalla), Lisa (Vinsa), Emma (Ribom) med flera. Jag tror ocksĂ„ att eftersom en stor del av vĂ„r arbetsuppgift Ă€r att fĂ„ i oss bra mat sĂ„ blir det lĂ€tt att skapa ett intresse kring det. 

Har du nĂ„n favorit som du helst lagar? 

– Det absolut roligaste Ă€r nĂ€r man öppnar kylskĂ„pet och kollar vad man har dĂ€r, i frysen och i skafferiet. Och sĂ„ lagar man nĂ„t av det som finns hemma. Det behöver inte ens vara att det finns sĂ„ himla mycket. Utan det Ă€r mer det hĂ€r att man fĂ„r improvisera fram nĂ„gonting. Det Ă€r favoriten.

Det fanns ett tv-program pĂ„ det temat, ”HĂ€r Ă€r ditt kylskĂ„p”, som visats i olika omgĂ„ngar. Det hade passat dig?

– Jag tror nog det. Jag brukar kunna vara ganska kreativ och bra pĂ„ att hitta lösningar utifrĂ„n det jag har hemma. Det skulle jag nog sĂ€ga Ă€r det roligaste. Sen Ă€r det kul om man gör ett projekt. Nu ska jag laga det hĂ€r och sĂ„ inhandlar man exakt de grejer det ska vara. Och lagar utifrĂ„n det.

NĂ€r vi ber Andersson lista tre sommarrĂ€tter hon gillar Ă€r det inte lĂ€tt för henne att vĂ€lja. Till slut vĂ€ljer hon fyra (se faktarutan) och avslöjar ocksĂ„ sin favoritpizza. 

– Jag och Emma (Ribom) har fĂ„tt en favorit nu. Det Ă€r efter ett tips frĂ„n Elisabeth Högberg, skidskytten.

Vad Àr det pÄ den?

– Det Ă€r Philadelphiaost sĂ„ det Ă€r en vit pizza. Man har pĂ„ citronskal, kallrökt lax, fikon, nötter, cherieost, ruccola och honung. Det Ă€r gott.

Sporten trĂ€ffar Andersson nĂ€r 22-Ă„ringen Ă€r pĂ„ sitt första lĂ€ger med PiteĂ„ Elit sedan den uppmĂ€rksammade övergĂ„ngen frĂ„n SollefteĂ„ i vĂ„ras. 

– Det Ă€r en inspirerande miljö att vara i dĂ€r man hela jobbar för utveckling och att vi Ă„kare ska fĂ„ sĂ„ bra förutsĂ€ttningar som möjligt. Det kĂ€nns som att vi verkligen Ă€r i fokus.

Kan man bedöma formen i detta lÀge?

– SĂ„ klart kan man göra det. TrĂ€ningsformen kĂ€nns som den ska göra. Toppformen sparar jag till vintern, sĂ€ger hon.

Sommarfavoriter i köket

Ebba Andersson listar sina favoritrĂ€tter under sommaren: 

1) Gnocchi 

”Potatispasta Ă€r en favorit”.

2) Tacos

”Olika typer av tacos funkar alltid. Man fyller med grönsaker, fisk eller kött eller kyckling och sĂ„ en god sĂ„s pĂ„ det”.

3) Pizza

”Pizza Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt gott för det kan man ocksĂ„ variera pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt och ha olika toppings”.

 4) Bowls

”Olika typer av bowls. Man har gryn, ris eller potatis,  nĂ„n proteinkĂ€lla, lite grönsaker och sĂ„ lite sĂ„s. Det funkar ocksĂ„ bra”.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!