Vi har sett henne jaga norskor, tider och medaljer. Men det finns en annan sida av Ebba Andersson: Det stora matintresset som hon tidigt fick med sig.
â Det Ă€r vĂ€l nĂ„t jag har blivit prĂ€glad av under min uppvĂ€xt. Just instĂ€llningen till att mat ska vara nĂ„got som Ă€r vĂ€ldigt trevligt. Jag tycker att det Ă€r vĂ€ldigt kul med vad man kan fĂ„ till med matlagning och den gemenskap man kan fĂ„ till kring en matrĂ€tt, sĂ€ger Andersson och utvecklar:
â Det handlar mer om att vid de mĂ„ltider man ska laga att göra det sĂ„ gott man kan. Men det Ă€r inte sĂ„ att om jag har en ledig dag att jag stĂ„r i timmar och provar mig fram. Det Ă€r inte pĂ„ den nivĂ„n. Det Ă€r mer att jag har ett intresse och lagar gĂ€rna god mat för att jag tycker det Ă€r vĂ€ldigt kul.
Andersson sÀger att hon Àr en allÀtare som gillar att testa nya saker. Men under sÀsongen blir det inte sÄ mÄnga tillfÀllen som landslagsgÀnget kÀkar pÄ restaurang.
â DĂ„ har vi ofta andra saker som Ă€r lite mer prioriterade. Men Ă€ven om vi Ă€r ivĂ€g pĂ„ en lĂ€gervecka, och kanske nĂ„n tĂ€vlingshelg, dĂ„ kan det bli att vi fĂ„r tillfĂ€lle att gĂ„ ut pĂ„ restaurang och Ă€ta tillsammans. Bara för att bryta av den tiden man Ă€r pĂ„ hotellet. Men för det mesta blir det den mat vi blir serverade dĂ€r vi bor.
Och det finns mÄnga i den blÄgula truppen som gillar gemenskapen kring maten.
â NĂ„gra har varit hos mig pĂ„ middag och sĂ„. I den hĂ€r klubben finns det mĂ„nga som har ett stort matintresse precis som jag. Som Charlotte (Kalla), Lisa (Vinsa), Emma (Ribom) med flera. Jag tror ocksĂ„ att eftersom en stor del av vĂ„r arbetsuppgift Ă€r att fĂ„ i oss bra mat sĂ„ blir det lĂ€tt att skapa ett intresse kring det.
Har du nÄn favorit som du helst lagar?
â Det absolut roligaste Ă€r nĂ€r man öppnar kylskĂ„pet och kollar vad man har dĂ€r, i frysen och i skafferiet. Och sĂ„ lagar man nĂ„t av det som finns hemma. Det behöver inte ens vara att det finns sĂ„ himla mycket. Utan det Ă€r mer det hĂ€r att man fĂ„r improvisera fram nĂ„gonting. Det Ă€r favoriten.
Det fanns ett tv-program pĂ„ det temat, âHĂ€r Ă€r ditt kylskĂ„pâ, som visats i olika omgĂ„ngar. Det hade passat dig?
â Jag tror nog det. Jag brukar kunna vara ganska kreativ och bra pĂ„ att hitta lösningar utifrĂ„n det jag har hemma. Det skulle jag nog sĂ€ga Ă€r det roligaste. Sen Ă€r det kul om man gör ett projekt. Nu ska jag laga det hĂ€r och sĂ„ inhandlar man exakt de grejer det ska vara. Och lagar utifrĂ„n det.
NÀr vi ber Andersson lista tre sommarrÀtter hon gillar Àr det inte lÀtt för henne att vÀlja. Till slut vÀljer hon fyra (se faktarutan) och avslöjar ocksÄ sin favoritpizza.
â Jag och Emma (Ribom) har fĂ„tt en favorit nu. Det Ă€r efter ett tips frĂ„n Elisabeth Högberg, skidskytten.
Vad Àr det pÄ den?
â Det Ă€r Philadelphiaost sĂ„ det Ă€r en vit pizza. Man har pĂ„ citronskal, kallrökt lax, fikon, nötter, cherieost, ruccola och honung. Det Ă€r gott.
Sporten trÀffar Andersson nÀr 22-Äringen Àr pÄ sitt första lÀger med PiteÄ Elit sedan den uppmÀrksammade övergÄngen frÄn SollefteÄ i vÄras.
â Det Ă€r en inspirerande miljö att vara i dĂ€r man hela jobbar för utveckling och att vi Ă„kare ska fĂ„ sĂ„ bra förutsĂ€ttningar som möjligt. Det kĂ€nns som att vi verkligen Ă€r i fokus.
Kan man bedöma formen i detta lÀge?
â SĂ„ klart kan man göra det. TrĂ€ningsformen kĂ€nns som den ska göra. Toppformen sparar jag till vintern, sĂ€ger hon.