Nu ska sjöbodarna i Råneå utredas

Luleå kommun ska nu starta en utredning om de sjöbodar i Kängsö båthamn i Råneå som inretts till fritidshus utan att ha bygglov eller dispens från strandskyddet. Miljö- och byggnadsnämnden kommer att genomföra ett tillsynsbesök i juni för att skaffa sig information om läget.

Sjöbodarna, där ett flertal i dag fungerar som fritidshus, ligger alldeles intill kajkanten i Kängsö hamn.

Sjöbodarna, där ett flertal i dag fungerar som fritidshus, ligger alldeles intill kajkanten i Kängsö hamn.

Foto: Joakim Nordlund/Arkivbild

Råneå2021-05-12 14:21

I januari i år kunde Norr media avslöja att bodarna använts som fritidshus. Kommunen ska informera sig om läget och kommer bland annat att göra platsbesök.

Luleå kommun uppger nu på sin hemsida att man har fått in en anonym anmälan om att flera av sjöbodarna ska ha inretts till fritidshus, utan bygglov och strandskyddsdispens. Miljö- och byggnadsnämnden kommer att utreda detta och de berörda ska få ge sin syn på saken

Kommunen kommer att genomföra ett platsbesök i mitten av juni och för att skaffa sig mer information kommer kommunen prata med markägaren Råneå båtklubb och berörda arrendatorer.

Luleå kommun har nyligen skickat ett brev till Råneå båtklubb om att tillsammans med de som arrenderar sjöbodarna medverka för att ge sin syn på saken och att ge kommunens inspektörer tillträde till byggnaderna när de gör platsbesök vid sjöbodarna, uppger kommunen på sin hemsida.

– Vi har ännu inte bedömt eller tagit ställning till anmälan. Men som ett första steg kommer vi att i mitten av juni göra ett tillsynsbesök för att informera oss om läget, säger Maritha Meethz, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden på Luleå kommuns hemsida. 

De som berörs har möjlighet att lämna synpunkter till miljö- och byggnadsnämnden senast den 31 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!