Ökning med 18 miljoner i underskott

Bodens socialnämnd backar med 18,1 miljoner jämfört med prognosen i april. Ändå har nämnden fått extra stöd med 20 miljoner från kommunfullmäktige.”Om vi inte fått några pengar så hade vi legat 50 miljoner istället för 30 miljoner back, säger Mats Björk, ekonomichef på socialförvaltningen.

Ekonomichefen Mats Björk och socialchefen Catharina Liljeholm drog de dystra siffrorna om det ökade underskottet.

Ekonomichefen Mats Björk och socialchefen Catharina Liljeholm drog de dystra siffrorna om det ökade underskottet.

Foto: Lena Leffler

Nyheter2019-09-24 20:59

Ekonomichefen drog den dystra prognosen på tisdagens sammanträde. Nettokostnaden för socialförvaltningens verksamhet ligger på 797,2 miljoner kronor 2019. Det innebär ett underskott jämfört med den lagda budgeten på minus 30,8 miljoner. Socialförvaltningen har tidigare fått ett budgettillskott på 20 miljoner från kommunfullmäktige. Om man räknar bort den summan så betyder det en försämrad prognos på 18,1 miljoner kronor jämfört med delårsrapporten i april. Alla nämnder har sedan tidigare fått i uppdrag av kommunstyrelsen att dra sitt strå till stacken var gäller minusraset i förvaltningarna.

Ser man till nämndens siffror så finns det en del sparåtgärder att göra ytterligare inom verksamheterna inan årets slut.En orsak till det stora underskottet är att volymökningarna inom hemtjänsten ökat med 8,6 miljoner. Det har även skett en försening avseende åtgärder enligt handlingsplanen för boende och stöd samt problem med försäkringskassan för återsökning av ersättning för LSS-beslut. 

Det har Norrbottens Media skrivit om tidigare. Där handlar det om sammantaget 4,4 miljoner kronor. Socialförvaltningen har också haft engångskostnader avseende avvecklingskostnader för personal på 1 miljon kronor. Det har också skett en försämrad prognos för individ- och familjeomsorgen på 4,3 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!