Norrbottens kristeam: Så lärde de sig av coronasmällen

Länsstyrelsen har haft bråda dagar under coronakrisen. "Gränsfrågor samt personal- och materialförsörjning har varit några utmaningar som kännetecknat Norrbotten" säger Anders Öhlund, beredskapsdirektör.

"Corona är det nya normalläget och vi kommer behöva leva med det här" säger Anders Öhlund om att BD-coronakansliet blir permanent.

"Corona är det nya normalläget och vi kommer behöva leva med det här" säger Anders Öhlund om att BD-coronakansliet blir permanent.

Foto: Tommy Borg/Jenny Stjernström

Nyheter2020-09-10 12:43

Den 16 mars tog länsstyrelsen beslut om att upprätta sin krisorganisation, och när det var som flest personer engagerade i arbetet med corona bedöms att en tredjedel av de anställda var det. Länsstyrelsen i Norrbotten har totalt 270 anställda, vilket innebär att cirka 90 personer hade coronarelaterade arbetsuppgifter när det var som värst. 

– Det har varit en kärngrupp med personal som sedan tidigare varit knuten till krisorganisationen. Sedan har vi kompletterat med kompetens från hela myndigheten. På sex månader har vi fått sex uppdrag av regeringen. Det har aldrig hänt förut, säger Anders Öhlund. 

Sveriges 21 länsstyrelser har arbetat tillsammans genom att upprätta ett gemensamt nationellt kansli. Detta för att centrala myndigheter, SKR och regering ska kunna samverka enklare. 

En fråga som varit viktig för Norrbotten är gränsfrågan. När Norges regering gick ut med att stänga gränsen till Sverige den 12 mars så organiserade länsstyrelsen en samverkanskonferens med gränskommuner, tull, polis och Fylkesmannen i Nordland i syfte att Norge skulle förtydliga vad som skulle gälla. 

– Beslut om att Finland och Norge stänger sina gränserna får allvarliga konsekvenser för länet. Tack vare gott samarbete mellan kommuner, Region Norrbotten och Länsstyrelsen där direkta kontakter med ansvariga ministrar togs så kunde lättnader komma till stånd som medgav arbetspendling och godstransporter, säger Anders Öhlund och fortsätter: 

– Motsvarande arbete genomfördes då SAS och Norwegian aviserade att ställa in sina flygningar till norra Sverige. Trots att gruvnäring, industri och hälso- och sjukvården är beroende av flyget vad avser personal- och materialtransporter. Vi har verkligen tryckt på och inte legat på latsidan. 

Öhlund menar att det gick snabbt för länsstyrelsen att komma igång med krishanteringsarbetet. 

– Vi har en inarbetad struktur i länet för att starta arbetet. Normalt blir vi engagerade vid större skogsbränder, höga flöden och andra större olyckor. Ingen kris är den andra lik. Men det som alltid är detsamma är att man måste identifiera de människor och värden som drabbas allvarligast och har störst behov av stöd. Dit ska samhällets resurser prioriteras.

Vad tar ni med er till kommande kriser?

– Vi har varit tvungna att jobba uthålligt under lång tid och med en mycket bredare palett av utmaningar än tidigare. Men jag vill vara tydlig med att vi inte utvärderat detta än. Länsstyrelsen har tagit på sig att genomföra en utvärdering om hur samarbetet i länet fungerat. Jag tippar på att vi har något underlag klart efter årsskiftet. Vi hoppas också att alla aktörer i länet som varit berörda utvärderar sin egen krishantering.

Norrbottningarna ska ha varit bra på att följa restriktioner. Har det inneburit mindre arbete än väntat för er? 

– Nej, det är fortsatt viktigt att rapportera till regeringen, ha samverkanskonferenser för länets aktörer, diskutera prioriterade frågor och höra smittskyddsläkaren Anders Nystedt prata och att lära av varandra.

Hur har ni som myndighet klarat era ordinarie arbetsuppgifter?

– Det har vi inte. Men det har inte inneburit några allvarliga konsekvenser. Totalförsvarsövningen har vi skjutit fram och vissa mindre saker har vi strukit. 

BD-coronakansliet

Länsstyrelsen har kommit fram till att det nystartade BD-coronakansliet blir permanent tills vidare. 

Denna, permanenta, instans finns sedan den 1 september och kommer rapportera till regeringen, bedriva samverkan och arbeta vidare med utvärdering och erfarenhetsåterföring. 

Länsstyrelsens bedömning är att instansen kommer att finnas i minst ett år till.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!