Matchen som vi sett många gånger förr

En hedersam förlust. Igen.

Sverige 29 november 2020 21:14

Hur många gånger har vi sett ett svenskt herrlandslag spela just den här matchen? Spelarna kämpar, sliter, jobbar och försöker allt de bara kan. Men när vi kikar upp på resultattavlan har det blågula laget förlorat med sisådär 15 poäng och varit i princip chanslöst.


Förlusten mot Kroatien med 72-87 i den turkiska EM-kvalbubblan var precis en sådan. Precis som den här texten vilken jag författat vid ett flertal tillfällen. Med lite andra formuleringar bara.

Det såg okej ut i sju-åtta minuter men när kroaterna fått koll på det svenska zonförsvaret var det tack och godnatt. Helt enkelt aldrig nära.

Jag orkar inte ens tjata om att förbundskaptenen Hugo Lopez saknade några viktiga spelarpjäser - det gör alla lag som spelar EM-kval nuförtiden.

Det jag undrar är varför Danmark kan vinna mot både Tjeckien och Litauen när pressen är som störst? Varför Schweiz kan knäcka Serbien? Varför Sverige aldrig kan följa upp en tung seger (Turkiet i Globen) med att göra något stort utan att ha 10 000 hemmafans bakom sig?


Svaret måste bli att Sverige, på herrsidan, inte är speciellt bra på idrotten basket. Och det är varken spelarnas fel, alla de som lojalt väljer att allt ställa upp år efter år, eller förbundskaptenen Hugo Lopez fel. Det breda urvalet finns helt enkelt inte. Konkurrensen finns inte. Då går det inte att bygga en vass spets. 

Varför det är så landar till sist på både basketförbundet och klubbarna att klura ut. Jag är definitivt inte mannen att svara på en fråga som handlar om svensk baskets framtid. Men någon gång under Bloggens livstid måste denna evigt förlorande spiral få ett slut.


Nåväl, trots förlusten är det faktiskt så att Sverige fortfarande har chansen att ta sig hela vägen till EM. Vill det sig väl kommer den sista kvalmatchen mot Holland den 22 februari att avgöra allt och då finns tamejtusan inga ursäkter längre.  Men även om Sverige vinner den löser det inga problem på sikt, kanske skulle det kunna bli en start på något bra. 


Hur som helst var det kul att se Denzel Andersson göra sin bästa match någonsin i landslaget med 22 poäng och 8 returer. Sveriges klart bäste spelare den här kvällen och en bra självförtroendeboost för honom när han nu går tillbaka till kaoset i Italien.

Att Adam Rönnqvist skulle få minimalt med speltid i bubblan var helt väntat - även om 20 sekunder var i minsta laget.


 


 

Profilbild Peter LindvallPeter Lindvall
Ämnen du kan följa
Basketbloggen
Blogg

Det enda logiska: Sparka honom

Blogg

Ett steg framåt – igen

Blogg

Mer än så här kan vi inte förvänta oss

Blogg

Omgångens tips

Blogg

Hon klev fram när nöden var som störst

Visa fler
Läs mer!
Basket

Luleå Basket-stjärnan hade corona: "Har varit tungt"

Basket

Hockeyikonens nya lag numret större än BC Luleå

Basket

100 poäng i baken när BC Luleå föll stort

Basket

Mäktiga perioden bäddade för ny Luleå Basket-seger

Basket

Luleå Basket har bokat om bortaturnén: ”Inte sista matchen vi flyttar”

Visa fler