Även familje- och individomsorgen ökade underskottet med 4,3 minusmiljoner. Så dessa två verksamheter stod för två tredjedelar av underskottet på 18,1 miljoner. Totalt ligger man 30,8 miljoner back.
– Vid redovisningarna tar man oftast bara med de stora kostnaderna. Familje- och individ har ofta akuta ärenden med ungdomsplaceringar och vi vet att dessa kostar pengar. När det gäller hemtjänsten har man haft svårt att prognosticera de förändringar som skett sedan sista prognosen för dessa är kopplat till personindividnivå.
Det har skett en volymökning för hemtjänsten med 1500 fler timmar.
– Det är helt enkelt mer hemtjänst som har beviljats. Sociala håller på att strukturera om äldreomsorgen och kommer därför att ha mer hemtjänst i hemmet och i fortsättningen med vår nya boendeform biståndsbedömda trygghetsboende. Syftet är ju faktiskt att göra på det här sättet men det är överraskande att det skulle få en sådan effekt i budgeten.
På socialnämnden togs en åtgärdsplan i syfte att se hur man ytterligare kan få ordning på minussiffrorna innan årets slut.
– Inför arbetet med verksamhetsplanen 2020-2022 kompletteras handlingsplanen med åtgärder med särskilt focus på digitalisering, god och nära vård, anpassning av äldreomsorgsplatser med mera. Syftet med uppdraget är att nå en budget i balans under kommande planeringsperioden, under 2020 i optimalt fall, säger Beatrice Öman.