Målet: Länet ska bli mer självförsörjande

För 20 år sen var Norrbotten självförsörjande på mat till 50 procent. I dag är förmågan nere på 20 procent.

Norrbotten har tappat både mjölk- och köttproducenter de senaste 20 åren.

Norrbotten har tappat både mjölk- och köttproducenter de senaste 20 åren.

Foto: Elisabeth Hedman

Nyheter2019-09-29 06:00

Sedan början av 2000-talet har Norrbotten tappat omkring 25 procent av mjölkproduktionen i länet. Antalet nötkreatur har minskat med 40 procent sedan 1990. 

Det säger Hulda Wirsén, samordnare Nära mat på länsstyrelsen, vars mål bland annat är att öka självförsörjningsgraden av livsmedel och att skapa tillväxt och sysselsättning. 

– Frilandsodling av grönsaker och bär har minskat med ungefär 200 hektar. Vi behöver öka all typ av livsmedelsproduktion och vända trenden i alla led. Sista åren har vi återtagit en viss andel av grisköttsproduktion och ägg vilket är positivt, säger Hulda Wirsén.

Hon säger att det finns en ökad efterfrågan av lokalt kött och att konsumtionen är större än produktionen.

–Vi kan inte producera allt året runt men det gäller att tänka till hela året. Även om vi skulle öka vår konsumtion av norrbottniska och svenska alternativ behöver det inte bli en motsättning till att minska den totala konsumtionen av kött. När du väljer att äta kött ska du välja rätt kött. Den ökade konsumtionen har blivit tillgodosedd med importkött och det vill vi ändra på, säger Hulda Wirsén.

En del jordbrukare väljer att diversifiera för att ha fler ben att stå på  men Hulda Wirsén konstaterar att det också beror på vilka förutsättningar som finns på den enskildes gård och naturligtvis för den enskilda jordbrukaren.

– Vi arbetar också  med ett projekt som ska höja lantbrukarnas kunskap kring solel och lagring för att öka självförsörjningsgraden hos våra bönder, säger hon.

Hon konstaterar att konsumenten fått ett ökat intresse för den norrbottniska maten och livsmedelsproduktionen och vill belysa att det finns ett ökat intresse för vart maten kommer ifrån. Det gör att även bönderna ser mer positivt på framtiden och vågar satsa. Målet är att få mer norrbottnisk mat på tallriken och det finns stora möjligheter att producera mat i Norrbotten, menar hon. Unga visar ett stort intresse för matproduktionen.

– Våra producenter har också börjat känna större framtidstro och man ser vilka fantastiska möjligheter vi har här i norr. Även kollegor i södra Sverige blickar norrut och konstaterar att vi har mycket goda möjligheter att producera mer mat genom att nyttja våra marker och den goda vattentillgång som finns hos oss och som globalt många gånger är en bristvara, säger Hulda Wirsén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!